En Yaygın 10 Sağlık Hatası ve Çözümleri

Son Güncelleme: 17.09.2020 07:16

En yaygın 10 sağlık hatası ve çözümleri yazımızda, en yaygın olarak yapılan sağlık hatalarını ve çözümlerini sizlerle paylaşacağız arkadaşlar.

Burada yazılanları okuyunca emin olun hepsini yapmasanız bile en az bir tanesini yaptığınızı fark edeceksiniz. Belki zaman kazanmak belkide işimize böyle geldiği için bunları yaparız ama inanın sağlığımıza çok zararı var. İşte bu hatalar ve çözümleri:

1. Dişleri Fırçalamaya Üşenip Çalkalamak

Benim gibi üşengeç olan yada zamandan tasarruf etmek isteyenler dişlerini fırçalamak yerine çalkalar. Ağzımızı çalkalıyoruz ama diş fırçalamanın yerine geçiyor mu? Hayır geçmiyor çünkü ağız içindeki bakterileri yok etmede yada diş eti sorunlarına yol açan diş plağını önlemekte pek bir yarar sağlayamıyor.

ÇÖZÜM: Üşengeçliği bir tarafa bırakıp günde en az 2 defa 2 dakikalığına dişlerinizi fırçalayın.

2. Yakın Mesafelere Bile Araba İle Gitmek

100 Metre ilerideki bakkala yada başka bir yere bile araba ile gider olduk. Vücut sağlığı için yürümek yada hareket etmek o kadar önemli ki sizlere anlatamam. Yürümeyi bırakan insanlarda bir çok hastalık belirtisi meydana gelmektedir. Bunları sayacak olursak; kalp – damar hastalıkları, obezite, tip 2 diyabet, ostreoartrit, bunama ve kanser gibi çok ciddi hastalıklar gelmektedir.

ÇÖZÜM: Özellikle yemeklerden sonra mutlaka yürümek gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Araba sizi düşünmez siz kendinizi düşünün ve ayaklarınızın sağlığınıza ne kadar değer kattığını anlayın. Günde en az 45 dakika tempolu bir yürüyüş sizi kurtarabilir.

3. Oradan Buradan Öğrenilenler İle İlaç Kullanmak

İnsanlar hastalıklarının sebebinin ne olduğunu bilmeden kendisiyle benzer şikayetleri olan ve doktora giden arkadaşının yada tanıdığının ilaçlarını kullanırlar. Halbuki kendisinde belki başka bir hastalık var bilmezler. Oradan buradan öğrenilenler ile hastalıklar düzelmez.
ÇÖZÜM: Sizdeki rahatsızlığın sebebini sadece doktorunuz bilebilir ve ona göre ilacı da o verecektir. Bu yüzden mutlaka teşhis koydurup ona göre doktorunuzun verdiği ilacı kullanın.

4. Yemekleri Oturarak Değilde Ayakta Yemek

En yaygın hatalardan biriside yolda yürürken yada ayakta iken yemek yemektir. Hareket halindeyken yada ayakta iken yemek yenmesi sağlığınızı bozabilir.

ÇÖZÜM: Bizim toplumuzun en önemli kurallarından birisi de sofra adabıdır ve herkesin sofrada toplanmasıdır. Mümkün olduğunca yemeğinizi oturarak yemeye çalışın çünkü bu sağlık için yararlıdır.

5. Yıkanan Elleri Kurulamamak Islak Bırakmak

Hemen herkesin yaptığı basit hatalardan biriside ıslak ellerle bir yerlere dokunmak. Unutmayın ellerinizin kuru olması bakterileri bir nebzede olsa engelleyebilir. Fakat yıkadığımız eli kurulamaz isek kuru ele oranlar ıslak el daha fazla bakteri çeker.

ÇÖZÜM: Özellikle kapı kolları en fazla bakteri bulunduran yerlerdir. Ellerimizi yıkadıktan sonra mutlaka kurulmalı, o kapı kolunu da kuruladığımız nesne ile açmalıyız.

7. Uyuyamamak Sorununa Uyku İlacı İle Çözüm Aramak

İnsanlar uyuyamama sorunlarına çözüm olarak uyku ilacı kullanmayı tercih ederler ama bu çok yanlış bir inanıştır.

ÇÖZÜM: Eğer bu konuda bir hastalığınız bulunmuyorsa vücudunuzu yorarak yani egzersiz yaparak deliksiz bir uyku çekebilirsiniz.

8. İşportadan Kalitesiz Güneş Gözlüğü Almak

İşportadan alınan gözlükler ucuz olabilir, ama gerçekten gözlerinizi güneşin zararlı etkilerinden korumaz. Güneşin zararlı ışınları korneada kurumaya bağlı enfeksiyonlar oluşturabiliyor.

ÇÖZÜM: UV ışınlarına karşı yüzde 100 koruma sağlayamıyorsa o gözlüğü çöpe atın ve yerine “gerçek” bir gözlük alın.

9. Dizüstü Bilgisayarlara Yapışık Yaşamak

Günlük hayatta dizüstü bilgisayar olarak bilinen laptopları hemen her yerde kullanmaya çalışıyoruz. International Hospitaldan fizik tedavi ve rehabili-tasyon uzmanı Dr. Demet Parlar, laptopla çalışırken öne doğru eğilmenin duruş bozukluğuna; omuz, boyun kuşağı ve bel kaslarının zorlanması nedeniyle şiddetli ağrılara neden olduğunu söylüyor.

ÇÖZÜM: Dizüstü bilgisayarları mutlaka kullanmanız gerekiyorsa haftada en az üç gün 30 – 60 dakika süreyle yüzün ya da her gün birkaç dakika da olsa egzernsiz yapın.

10. Eğlence Mekanlarında Yüksek Sesle Müzik Dinlemek

Kimi barların kapısında “Dikkat içerideki ses düzeyi devamlı duyma bozukluğuna yol açabilir” uyarısını gördüğünüzde belki de bunun sadece formalite gereği yazılmış olduğunu düşünüp ciddiye almıyorsunuz.

ÇÖZÜMÜ: Kulaklarınıza silikon tıkaç takabilirsiniz. Ayrıca kulaklıkla müzik dinlerken de sesi makul bir düzeyde tutun. Konserlerde, kulüplerde kolonların yanında durmamaya özen gösterin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir