Varis Nedir?

Varis nedir? Neden olur? Varise ne iyi gelir? sayfamızda, ülkemizde her 5 kişiden birinde meydana gelen varis hakkında uzmanların verdiği bilgileri okuyacak ve bu hastalığı daha iyi tanıyacaksınız.

Hemen korkuya ve paniğe kapılmanıza gerek yok çünkü bu durum herkesin başına gelen sıradanlaşan şeylerden biri. Her şeyin açıklaması olduğu gibi doktorlar bununda bir açıklaması var ve önlemek için yada daha fazla ilerlemesini durdurmak için alınacak tedbirleri de belirtmişler.

İçindekiler
Varis nedir?
Varis neden olur?
Varise ne iyi gelir?
Evde varis tedavisi

Varis Nedir?

Bacaklarımızdaki toplardamarların uzamış, genişlemiş, kıvrılmanmış, kapakçıkları yetersiz hale gelmesine varis denir. Varis vücudumuzdaki tüm yüzeyel toplardamarlarda olabilir, ancak varis deyimi sadece bacak toplardamarları için kullanılmaktadır.

Bacak toplardamarları yüzeyel ve derin toplardamar sistemleri ve bu iki sistemi bağlayan birleştirici toplardamarlardan oluşur. Toplardamarlar kanın kalbe geri dönüşünü sağlayan bir sistemdir. Temiz kan kalbimizin pompa etkisi ile atardamarlar aracılığı ile vücuda kolayca yayılır, ancak kirli kanın toplanması daha pasif bir sistemle olur ve bu sistem en çok bacaklarımızda zorlanır. Bu sistemin en önemli elemanı bacak kaslarının kasılmasıdır. Ayrıca toplardamarların içindeki kapakçık sistemi ve atardamar basıncının kılcal damarlara yansıması da kanın geri dönüşünü kolaylaştırır. Bu nedenle hareket, toplardamarların boşaltılmasında en önemli faktördür.

Varis Neden Olur?

Varis Neden Olur?

Şu ana yapılan araştırmalar varisin neden olduğuna dair herhangi bir bulguya rastlayamadı. Sebebi tam bilinmese de uzmanlar şu nedenleri gösteriyorlar.

Yaş:

İnsan yaşlandıkça toplardamarlar ve kapakçıklar zayıflar. Yaşlandıkça damarlarınız esnekliğini kaybetmeye başlar ve içlerindeki valfler de çalışmayı durdurur.

Cins:

Varisin erkeklere nazaran kadınlarda görülmesi daha fazladır ve bunun sebebi de, kadının alt karın içi organlarının ve toplardamarlarının yapısı ve adet sırasında kanın geri dönüşündeki artış gibi durumlardır.

Kalıtım:

Her hastalıkta olduğu gibi anne yada babanın varisli olması yada aileden birisinde varis bulunmasıyla, çocukta da varis görülmesi olasılığı yüksektir. Daha kısa söylemek gerekirse, diğer aile bireylerinde varisli damarlar varsa, sizde de olma ihtimali daha yüksektir.

Gebelik:

Sebebi tam bilinmese de gebeliğin özellikle ilk aylarında ortaya çıkmaktadır. Çoğu hamile kadında gebelik sürecinde varis gözlemlenmiştir.

Şişmanlık:

Fazla kilolu olmak damarlarınıza ek baskı uygular. Bu da kanı kalbinize geri göndermek için daha çok çalışmaları gerektiği anlamına gelir.

Meslek:

Varisin bilinen nedenlerinden birisi de uzun süre ayakta kalarak iş yapmaktır. Bazı araştırmalar, uzun süre ayakta durmayı gerektiren mesleklerin varisli damarlara yakalanma riskinizi artırabileceğini öne sürüyor. Bunun nedeni, uzun süre ayakta durduğunuzda kanınızın kolayca akmamasıdır.

Ayrıca enfeksiyon, travma, çorap lastiği, jartiyer gibi çeşitli nedenlerin varise yatkınlığı olan kişilerde varis gelişmesini kolaylaştırdığı söylenmektedir.

Varise Ne iyi Gelir?

Varise Ne iyi Gelir?

Varisli damarları tamamen yok etmenin bir yolu yok. Ancak dolaşımınızı ve kas tonunuzu iyileştirmek, varisin daha çok ilerlemesini yada yeni varis oluşumunu azaltabilir. Evde varis rahatsızlığını tedavi etmek için alabileceğiniz önlemler ile varisli damarların daha çok oluşmasını veya yenilerini önleyebilir.

  • Egzersiz
  • Kilonuzu izlemek
  • Yüksek lifli, az tuzlu bir diyet yemek
  • Yüksek topuklu ayakkabılardan ve dar çoraplardan kaçınmak
  • Bacaklarınızı yükseltmek
  • Oturma veya ayakta durma pozisyonunuzu düzenli olarak değiştirmek

Evde Varis Tedavisi

Varisli damarlar her zaman tedaviye ihtiyaç duymaz. Varisli damarlarınız size rahatsızlık vermiyorsa, tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Tedavi gerekliyse, doktorunuz önce evde kişisel bakım önerebilir.

Evde yapabileceğiniz varis tedavileri şunlardır:

  • Varis çorabı kullanmak
  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak
  • Dinlenirken etkilenen bölgeyi yükseltmek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir