Bebeklerde diş temizliği ne zaman yapılmalı?

Bebeklerde diş temizliği ne zaman yapılmalı? Sayfamızda, doğduktan bir süre sonra çıkmaya başlayan dişlerin çürümesi nasıl engellenir ve bebeklerde diş fırçalamaya ne zaman başlanır anlatmaya çalışacağız.

Yakın bir zamanda zaten yenileriyle değişecek olan süt düşlerinin temizliği ve fırçalanmasının neden bu kadar önemli olduğunu merak ediyorsunuzdur. Erken yaşlarda başlayan diş temizliği ilerleyen yaşlarda sağlıklı diş eti ve dişlerin olması demektir.

Bunun yanında bakımını iyi yapmadığınız ve çürüyen süt dişleri bebeğin konuşma gelişimini ve beslenmesini engelleyebilir. Çürük süt dişlerinin düşmesi, yerlerine yeni çıkacak olan dişlerin çarpık olmasına yada sağlam olmamasına sebep olabilir. Tüm süt dişlerinin de çıkıp yerine yenisinin geleceğinin garantisi yoktur. Bazen dişler bebeklikten itibaren kişinin ağzında ömür boyu kalabilmektedir.

Bebeklerde diş fırçalamaya ne zaman başlanır?

Bebeklerde diş fırçalamaya ne zaman başlanır?

Bebeğin ilk dişi diş etlerine girer girmez diş fırçalama başlayabilir. Yemeklerden sonra ve yatmadan önce süt dişlerini ve dilin önünü temizlemek için temiz, nemli bir bez, gazlı bez veya parmak fırçası kullanabilirsiniz.

Uzman diş hekimleri, suyla nemlendirilmiş diş fırçası kullanmanızı ve en fazla pirinç tanesi boyutunda florürlü diş macunu kullanmanızı tavsiye etmektedirler. Fırçalar çok yumuşak olmalı ve en fazla üç sıra kıl içermelidir. Kenarları pürüzlü hale gelen iki ila dört aydan eski olan diş fırçalarını, ağız bakterilerini üzerinde barındırma ihtimalinden dolayı atın.

Trabzon Diş Hekimleri Odası Başkanı Önder Taşan yaptığı açıklamada, bebeklerde bazen dişlerin üzerinde kahverengi lekeler oluştuğunu ya da kırılıp döküldüğünün görüldüğünü belirterek, ”Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Bu kadar erken bir dönemde çürük oluşmasının nedeni de ‘biberon çürüğü’ adı verilen çürüklerdir” dedi.

Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ile inek sütünün doğal olarak şeker içerdiğini ifade eden Taşan, ”Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebek anne sütü veya biberon ile beslenirse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmeli” diye konuştu.

”Bu nedenle koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gerekir. Anneler, bebeklerinin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önlemeli. Bebekler beslendikten sonra uyutmaya çalışılmalı. Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave edilmemeli. Bebeğe beslendikten sonra mutlaka su içirilmeli. Bebeklerde ilk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişler silinerek temizlenmeli.”

Bebeklerde diş temizliği ne zaman yapılmalı? Nasıl yapılır?

Bebeklerde diş temizliği ne zaman yapılmalı?

Bebeğinizin dişlerini çıkmaya başlar başlamaz fırçalamaya başlayabilirsiniz. Küçük bir florürlü diş macunu sürülmüş bebek diş fırçası kullanın. İlk başta fazla fırçalamayı başaramazsanız endişelenmeyin. Önemli olan, bebeğinizin günlük rutininin bir parçası olarak dişlerini fırçalamaya alışmasıdır. İyi bir örnek oluşturarak ve kendi dişlerinizi fırçalarken sizi görmelerine izin vererek yardımcı olabilirsiniz.

  • 3 yaşına kadar bebekler ve küçük çocuklar için küçük bir diş macunu süprüntüsü ve 3-6 yaş arası çocuklar için bezelye büyüklüğünde bir miktar diş macunu kullanın.
  • Yavaş yavaş çocuğunuzun dişlerini tüm yüzeylerini kaplayarak daha derinlemesine fırçalamaya başlayın. Günde en az iki kez yatmadan hemen önce ve rutininize uyan başka bir saatte fırçalayın.
  • Bütün çocuklar dişlerini fırçalamaktan hoşlanmaz, bu yüzden denemeye ısrarla devam etmeniz gerekebilir. Bir oyuna dönüştürün veya aynı anda kendi dişlerinizi fırçalayın ve onunda dişlerini fırçalamasına yardımcı olun.
  • Bir bebeğin dişlerini fırçalamanın en kolay yolu, başlarını göğsünüze yaslayarak dizinize oturtmaktır. Daha büyük bir çocukla onların arkasında durun ve başını geriye doğru eğin.
  • Dişleri küçük daireler halinde fırçalayın, tüm yüzeyleri kaplayın ve çocuğunuzu daha sonra diş macununu tükürmeye teşvik edin. Florürü temizleyeceğinden suyla durulamaya gerek yoktur.
  • Çocuğunuzun doğru miktarda diş macunu aldığından ve tüpten diş macunu yemediğinden veya yalamadığından emin olmak için dişlerini fırçalarken denetleyin.
  • Yeterince iyi yapabileceğinden emin olana kadar çocuğunuzun dişlerini fırçalamasına yardım etmeye devam edin. Bu normalde en az 7 yaşına kadar olacaktır.

Biberon çürüğü görülen dişlerin tedavi edilmediği takdirde ağrı ve iltihaba neden olabilir. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuz olmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek kalıcı dişleri de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açar. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa çocukta konuşma problemleri ortaya çıkar.

Biberonun yanı sıra emziklerin ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi de biberon çürüklerinin başka bir nedenidir. Bunun yanı sıra, dişler sürdükten sonra oyalanmak amacıyla bebeğin eline verilen karbonhidratlı, şekerli gıdalar da diş çürüklerine neden olur. Çocuğu bu tür gıdaların yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek, diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirmek gerekir.

Kaynaklar:
https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/looking-after-your-infants-teeth/
https://www.whattoexpect.com/first-year/teething/brushing-baby-teeth.aspx

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir