Yılan sokması tedavisi nedir

Yılan sokması tedavisi nedir

Yılan sokması anlamı nedir ve Yılan sokması hakkında bilgileri bu sayfamızda bulabilirsiniz. Tıp dilinde Yılan sokması ne demektir açıklamaya çalışalım.

Sokulan yer kol veya bacakta ise; yaranın üst tarafına sıkı bir bağyapılır. Sonra alkole bandırılmış veya ateşte kızartılmış bıçak, çakıveya jiletle yara kanatılır. Arkasından, ağzın etrafına ve dudaklarazeytinyağı sürülür. Sokulan yer emilip, tükürülür. Aynı işlem 3-4 keretekrarlanır. Sonra madeni bir şey ateşte kızdırılıp, sokulan yerdağlanır. Ayrıca aşağıdaki reçetelerden biri veya bir kaçı uygulanır.Zehirlenme belirtileri varsa vakit kaybetmeden hastaneye götürmekgerekir.

Evde Tedavi
Eğer bir yılan tarafından sokulduysanız ya da başkasının sokulduğuna tanık olduysanız, çabalarınıza sağduyunuz rehberlik edecektir. Zehirsiz bir yılan tarafından sokulmak bile özenli yara bakımı gerektirir. Eğer kişiye son 5 yıl içerisinde tetanos aşısı yapılmamışsa hemen yapılması gerekir. Yarayı çok miktarda sabun ve suyla yıkayın. Sokma bölgesini, kırılmış diş ya da kalıntı için iyice inceleyin. Aşağıdaki önlemleri alın:

Aynı kişi ya da başka birinin ikinci kez sokulmasını önlemek için yılandan uzaklaşın. Yılanlar, zehirleri bitene kadar sokmaya ve zehir enjekte etmeye devam eder.

Yılanı tespit ya da tarif edebilirsiniz ama bunu yapmak ikinci bir ısırık veya yaralı riski oluşturmuyorsa.

Yılanın zehirsiz olduğundan emin değilseniz, yaralının güvenli ve hızlı bir şekilde acil tıbbi destek almasını sağlayın. Unutmayın, yanlış tespit ölümcül olabilir. öncü belirtileri olmayan sokmalar bile tehlikeli, hatta ölümcül olabilir.

Eğitiminizin sınırları içerisinde acil tıbbi bakım uygulayabilirsiniz.

Şişmelerde kan akışını kesebilecek yüzükler gibi, ısırılma bölgesindeki kısıtlayıcı tüm aksesuarlar ve cisimleri çıkarın.

Eğer acil tıbbi bakım olanaklarına taşımanın zaman alacağı uzak bir alandaysanız, etkilenen uzvu bağlayın. Bağlama işleminin kan akışını kesmediğinden emin olmak için aralıklarla kontrol edin. Uzvun uyuşmadığını ve ağrının kötüye gitmediğini kontrol etmek için, parmakların ve ayak parmaklarının hala pembe ve sıcak olduğundan emin olun.

Eğer zehirli bir yılan tarafından sokulma söz konusuysa ve bölgesel yaralanma yoksa basınç sabitlemesi uygulayabilirsiniz. Bu teknik esasen Avustralya elapidleri (bir tür zehirli yılan familyası) ya da deniz yılanları için kullanılır. Isırık bölgesine, ayak burkulmasında yapacağınız basınçta bandaj uygulayın. Daha sonra kan akışını sınırlamamak için alacağınız önlemlerle birlikte ısırılan kısmı bir değnekle sabitleyin. Bu teknik, zehrin yaşamı tehdit eden sistemik etkilerini önlemeye yardım edebilir ama önemli belirtiler varsa, yara bölgesindeki hasarı kötüleştirebilir.

Mekanik vakum uygulamanın, önemli miktarda zehri uzaklaştırma ihtimali çok azdır ve bu uygulama doku hasarını artırabilir. Bu, birçok uzmanın daha önceki tavsiyelerinin zıddıdır.

Tedavi için iki talimat, uzak araziden tahliye sırasında çoğunlukla birbiriyle çelişir.

Panzehir (yılan zehrinin toksikliğine karşı işlev gösteren ilaç) hayat kurtarıcı olabileceğinden, yaralı öncelikle mümkün olduğunca hızlı bir şekilde tıbbi bakım olanaklarına ulaştırılmalıdır.

İkinci olarak, sokmadan etkilenen uzuv, zehrin emilimini geciktirmek için mümkün olduğunca az hareket ettirilmelidir.

Birçok eski ilk yardım tekniğinin itibarı kalmamıştır. Tıbbi araştırmalar aşağıdaki uyarıları destekler:

Yaralı bölgeyi kesmeyin ve vakumlamayın. Isırık bölgesini kesmek alttaki organlara hasar verebilir ve enfeksiyon riskini artırır; zehrin alınmasıyla da sonuçlanmaz.

Buz kullanmayın. Buz, zehri çıkarmaz ve soğuk acısına neden olabilir.

Elektrik şoku kullanmayın. Şok etkili değildir ve yanmaya ya da kalpte elektrik sorunlarına neden olabilir.

Alkol kullanmayın. Alkol, ağrıyı dindirebilir ama bölgesel kan damarını büyüterek zehir emilimini artırabilir.

Turnike ya da sıkıştırma bandı kullanmayın. Bunların etkili olduğu ispatlanmamıştır; doku hasarının artmasına yol açabilir ve kurbanın bir uzvuna mal olabilir.

Daha Fazla Yılan sokması hakkında bilgi ve Yılan sokması tedavisi için lütfen bir uzmana başvurun. Yılan sokması hastalığı hapları ilaçları hakkında bilgi mevcut değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir