Yaz aylarında cilt bakımı: Yazın cilt bakımı nasıl yapılır?

Yaz aylarında cilt bakımı: Yazın cilt bakımı nasıl yapılır? Sayfamızda, doğal bir şekilde evde deneyeceğiniz yaz için cilt bakım tüyoları sizlerle.

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte nem artar, ciltteki yağ bezleri fazla sebum (doğal yağ) üretmeye başlar. Salgılanan yağ cilt yüzeyine yapışarak yapışkanlığa, yağlanmaya ve gözeneklerin tıkanmasına neden olur.

Akne dökülmeleri yazın en fazla görülen sorunlardandır. Yağlı cilde sahip kişiler, ciltteki bakteri ve yağlar, terle karışarak gözeneklerin tıkanmasına ve sivilceye neden olduğu için buna daha yatkındır. Zararlı güneş ışınlarına karşı vücut, fazla melanin üretmeye başlar. Fazla melanin üretilmesi sonucunda da ciltte kaşıntı, güneş yanığı ve güneşe karşı hassasiyete bağlı kızarıklık sayılabilir.

Yazın cilt bakımı önerileri

Yazın cilt bakım önerileri

  1. Açık renkli ve koruyucu tarzda giyinilmeli.
  2. Güneş gözlüğü kullanılmalı.
  3. Geniş kenarlıklı şapkalar kullanılmalı.
  4. UV ışınlarının en yoğun olduğu 11:00 – 13:00 saatleri arasında gölgede kalmaya özen gösterilmeli
  5. Güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş koruyucu krem sürülmeli.
  6. 6 aydan küçük bebekler uzun süre güneşte bekletilmemeli. Güneşten korunmaya erken çocukluk yaşlarında başlanılmalı.
  7. Deri kanserinin riskini azaltmanın ve deri yaşlanmasını önlemenin en doğru yolu bilinçli güneşlenmektir.
  8. Yaz mevsiminde güneş ışınları, deniz, havuz gibi nedenlerle yıpranan cilde özel bir bakım uygulanmalı.

Yaz aylarında cilt bakımı nasıl olmalı?

Yaz aylarında cilt bakımı nasıl olmalı?

1. Güneş kremi kullanın

Güneşin UV-A ve UV-B ışınları cildimize aşırı zararlar verebilir. Bronzluk vermenin yanı sıra erken yaşlanmaya, yaşlılık lekelerine, ince çizgilere ve kırışıklıklara neden olabilirler. Güneş koruyucular; UV ışınlarını emme, yansıtma ve dağıtma yolu ile deriye ulaşmasını engellerler. Güneş koruyucu kremlerin etkinliğini güneş koruma faktörü (SPF) belirler. Güneş koruma faktörü; güneş koruyucu kullanılmış bölgede kızarıklık oluşma zamanının; koruyucu kullanılmamış bölgede kızarıklık oluşma zamanına oranı ile belirlenir. Güneş koruma faktörü ne kadar yüksek ise, etkinlik o kadar artacaktır. Yaz aylarında en az 30 koruma faktörlü kremler uygun olacaktır. Bu kremlerin hem UVA’ya hem de UVB’ye karşı etkilidir.

2. Ağır makyaj yapmaktan uzak durun

Yaz aylarında yapılan ağır makyajlar cildin nefes almasını engeller. Nem ve ısı da cildin nefes alma yeteneğini etkiler. Ağır fondöten ve diğer kozmetikler yerine, biraz makyaj yapmanız gerekiyorsa renkli bir dudak kremi ve renkli bir nemlendirici kullanmayı düşünün.

3. Şekerli içeceklerden uzak durun

Şekerli ve gazlı içecekler, fazla şeker nedeniyle kendinizi halsiz hissetmenize neden olurlar. Tüm bunların yanında, nemlendirici nitelikleri olmadığı için vücuda herhangi bir değer katmazlar. Sizi daha sağlıksız yapmakla kalmayıp ve kilo almanızı sağlarlar. Hem cildiniz hem de genel sağlığınız için mümkün olduğunca yaz aylarında şekerli içecekler tüketmemeye çalışın.

4. Günde iki kez banyo yapın

Yazın gece ve sabah duşları almak cildinizin gözeneklerinin tıkanmasını önler ve akne oluşumunu engeller. Yatmadan önceki gece soğuk bir banyo, gün boyunca vücudunuzda biriken tüm kiri, kiri ve teri gidermeye ve kızarıklıkları önlemeye yardımcı olabilir. Hem sabah duşu hem de gece banyosu ideal olarak temizlik, tonlama ve nemlendirme rutini ile takip edilmelidir.

5. Nefes alabileceğiniz elbiseler giyin

Pamuklu kumaşlar yazın giyilecek en ideal giysilerdendir. Ayrıca hafif ve bol giysiler giyinmeye dikkat edin. Mümkün olduğu kadar dar giysiler giymekten kaçının. Bunlar rahatsızlığınızı artırıp sizi terletebilir. Bu da cildin kaşınmasına ve enfeksiyonlara neden olabilir.

6. Yaz meyveleri ve sebzeleriyle beslenin

Yaz aylarında sağlıklı beslenme şarttır. Bol meyve ve sebze tüketin. Yemeklerinize salatalık ve marul gibi sebzeleri ekleyin. Bunlar vücudun içeriden serin kalmasına yardımcı olurlar. Ayrıca karpuz, kavun gibi mevsimlik meyveler ve meyve suları da cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar.

İlgili Makaleler

7. Bol su ve meyve suyu için

Bol su için ve nereye giderseniz gidin yanınızda su şişesi taşımayı unutmayın. Yazın su alımınız günde minimum 2-3 litre olmalıdır. Hindistan cevizi suyu, karpuz ve taze meyve suları susuz kalmamak için iyi bir yoldur. Bunlar cildinizi nemli tutmanıza, toksinleri vücudunuzdan atmanıza yardımcı olurlar.

8. Göz, dudak ve ayak bakımına özen gösterin

Cilt bakımı deyince bir çoğumuz sadece yüz bölgesini aklımıza getiririz. Hatta ayaklarımızı unutur hiç önemsemeyiz. Ayak ve kasık bölgelerinin mantarları ile gövde de görülen ve tinea versicolor denilen mantar çeşidine oldukça sık rastlanmaktadır. Özellikle yaz aylarında; asla çıplak ayakla yürümeyin. Ayaklarınızı serin ve kuru tutun. Böylece mikropların burada yaşamasını önlemiş olursunuz. Ellerinizi ve ayaklarınızı yıkayın. Ellerinizi ve ayaklarınızı yıkadıktan sonra parmak aralarınızın iyice kurumasına dikkat edin. Bunun için daima kendi kişisel havlunuzu kullanın. Bu havluları düzenli aralıklarla değiştirmeli ve yüksek sıcaklıklarda yıkamalısınız. Kolay hava alan ve terletmeyen ayakkabılar tercih edilmelidir.

Gözleri güneşin zararlı ışınlarından korumak için daima güneş gözlüğü takın. Bu, göz çevresinde kırışıklık oluşumunu engelleyecektir. Hem gündüz hem de gece nemlendirici göz kremi sürmeyi unutmayın. Rujunuzun altında SPF bulunan bir dudak kremi kullanın. Pul pul dökmek için ayaklarınızı fırçalayın. Özellikle açık parmaklı sandalet giyiyorsanız, ayaklarınıza da güneş kremi ve nemlendirici sürün.

9. Cildinizi mümkün olduğu kadar nemlendirin

Yazın cildinizi korumak için nemlendirici hayati önem taşır. Cilt tipinize göre yağlı olmayan bir formül seçebilirsiniz. Cildinize yardımcı olacak yağlı olmayan ve hafif SPF’li bir nemlendirici kullanabilirsiniz. Nemlendiricinizi banyodan hemen sonra sürebilirsiniz.

10. Peeling yapın

Yazın peeling yapmak, cildinizdeki yaralardan, izlerden ve lekelerden kurtulmanızı sağlar. Altta tariflerini vereceğimiz maskeler ile evde yada güzellik salonlarında bu ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Maskeler aracılığıyla cilt, iyileştirici ve güzelleştirici maddeleri emer. Cildin kendini yenilemesine yardımcı olan maskeler, cildi yatıştırır, gerginleştirir ve kan dolaşımını uyarırlar.

11. Cilt kuruluğu için koruyucu ve nemlendiriciler kullanın

Yaz aylarında vücutta su kaybına bağlı özellikle kol ve bacaklarda cilt kuruluğu ortaya çıkabilir. Cildin aşırı kuruması; kaşıntı ve egzamalara neden olabilir. Yaz aylarında koruyucuların yanı sıra nemlendiriciler de kullanılmalıdır. Aşırı kuruyan, alerjik olan ciltlerde nemlendiriciler 2-3 saatte bir yinelenmelidir. Yüze sürülen A, C, E vitaminler ile selenyum içerikli nemlendiricilerin güneşin yarattığı hasarları engelleyici rolleri vardır.

Nemlendiriciler cilt kurutulduktan sonra sürülmelidir. Özellikle kasık, koltuk altı, göğüs altı gibi büklüm bölgelerine ıslakken nemlendirici sürmek, mantara neden olabilir. Aşırı kuru ciltlerde meyve asitli veya cildin üst tabakasını yenileyici kremler kullanılabilir. Meyve asitli nemlendiriciler ya güneş koruyucularıyla birlikte ya da en iyisi akşam sürülmelidir.

Yazın evde yapılacak yüz maskeleri

Yazın evde yapılacak yüz maskeleri

Yulaf maskesi:

Pişmiş yulaf ezmesini yüzünüze sürün, 15 dakika kadar kurumasını bekleyin. Daha sonra yüzünüzü ılık suyla temizleyin. Bu maskeyi vücudunuza da uygulayabilirsiniz. Cildinizdeki değişikliği hemen fark edeceksiniz. Cildin derinlemesine temizlenmesini sağlamak ve siyah noktalardan kurtulmak için birebir etkili. Bu maske aşırı yağlanmayı da önler.

Avokado maskesi:

Kış mevsiminin sert etkisini yüzünüzden silebilmek için ideal çözüm. Püre haline getirilmiş avokadoya bir iki damla zeytinyağı ve limon suyu ekleyin. Yüzünüze sürüp 10 dakika bekleyin. Avokado maskesi yüzünüzdeki pürüzlü tabakayı yok etmekle kalmayıp ayrıca sağlıklı bir cildin ihtiyacı olan vitaminleri de sağlar.

Limon peeling’i:

Yağlı cilt için uygulanır. 2 yemek kaşığı dolusu ince rendelenmiş limon kabuğu, 2 yemek kaşığı yulaf unu ve 6 yemek kaşığı dolusu buğday kepeği iyice karıştırılır ve biraz su eklenerek esnek bir lapa haline getirilir. Dairesel hareketlerle, 2-3 dakikalık bir süre boyunca cilt temizlenir. Bol ılık suyla yıkanılır.

Papatya yağı:

Her tür cilt için uygulanabilir. 30 gr. papatya (Temiz yerlerde yetişen papatya kullanılmalı), 100 ml susam yağı ve 100 ml kırmızı kantaron yağına eklenir. Cam yağ kavanozu bir saat boyunca çok sıcak su banyosunda (Benmarin yöntemi) bekletildikten sonra iyice çalkalanır. Karışım tülbentten geçirilerek süzülür. Yağa batırılan pamukla yüz iyice temizlenir.

Lavanta suyu:

Karışık cilt için önerilir. Sabahları ve akşamları, bir pamuğu lavanta suyu ile ıslatın ve yüzünüze, boynunuza, dekoltenize sürün.

Yağlı cilt için lavanta suyu:

Bu karışım cildin canlanmasını sağlıyor. 50 ml lavanta destile suyu, 2-3 damla nane yağı ve 1 tatlı kaşığı dolusu elma sirkesini bir cam kabın içinde iyice çalkalayarak karıştırın. Yüzünüzü, boynunuzu ve dekoltenizi, bu sıvıyla ıslattığınız bir pamukla temizleyin.

20 dakikada tazelik:

Cildin kendini tazelemesini sağlayan, sadece 20 dakika uygulanan üç farklı maske:

  • Bal, limon suyu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı iyice karıştırılır maske haline getirilir.
  • Limon suyu ve 1 yumurta sarısı da yüz için önemli karışımlardandır.
  • Sütte pişirilen 1 elma iyice ezilir ve ılıklaşınca yüze sürülür.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir