Bebeğin Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Bebeğin uyku düzeni nasıl olmalıdır sayfamızda, çocuklar için çok önemli olan uykunun aşamalarını kaç saat uyumaları gerektiğini ve bu düzen nasıl sağlanır anlatacağız.

Bebeğiniz oldu ama daha bebekler hakkında hiç bir şey bilmiyorsunuz. Bebeğiniz uykusunu aldı mı yoksa çok mu uyuyor diye tedirgin oluyorsunuz ve bilgilenmek istiyorsunuz değil mi?

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebekler günde kaç saat uyumalı ve ne zaman uykuya yatırılmalıdır. Uyku düzeni sırasında ne gibi şeylere dikkat etmek gerekir hepsini bu yazımızda sizlerle paylaşacağız hanımlar.

Uyku sırasında büyüme hormonu düzeyinin arttığı, protein sentezinin hızlandığı ve sinir sisteminde yeni yolların oluştuğu kanıtlanmıştır. Dolayısıyla, bebeklere “uyusun da büyüsün” demek kesinlikle yanlış değildir. Uyku sırasında bebek, o günkü deneyimlerini baştan yaşar ve oynarken ya da öğrenirken edindiği yeni becerileri belleğine alır.

Bu nedenle, bebeklerin iyi ye kesintisiz uyumasını sağlamak oldukça önemlidir. İyi uyumuş bir bebek, yeni şeyler öğrenmeye daha istekli ve daha zinde bir halde güne başlar.

1 ve 4 Haftalık Bebek Kaç Saat Uyur?

Yeni doğanlar tipik olarak günde yaklaşık 15 ila 18 saat uyurlar , ancak yalnızca iki ile dört saatlik kısa sürelerde.

1 ve 4 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Günde 14 yada 15 saat uyur. 6 haftalık olduğunda bebeğiniz biraz sakinleşmeye başlar ve daha düzenli uyku zamanları ortaya çıkar. En uzun uyku süreleri 4 ile 6 saat sürer ve akşamları daha düzenli uyumaya başlarlar. Gündüz-gece kargaşası sona erer.

4 ve 12 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

Günde 14 veya 15 saat uyuması normaldir. 15 saate kadar ideal iken, 11 aylıktan küçük çoğu bebek sadece 12 saat kadar uyur. Bebeğiniz artık çok daha sosyal olduğundan ve uyku düzeni daha yetişkinlere benzediğinden, sağlıklı uyku alışkanlıkları oluşturmak bu dönemde birincil hedeftir.

Sabah uykusu genellikle sabah 9’da başlar ve yaklaşık bir saat sürer. Erken öğleden sonra uykusu öğlen ile 14:00 arasında başlar ve bir veya iki saat sürer. Ve öğleden sonra uykusu öğleden sonra 3 ile 17 arasında başlayabilir ve genellikle uzunluğu değişir.

1 ve 3 Yaş Arası Çocuklar Kaç Saat Uyur?

Günde 12 – 14 saat uyurlar. Çocuğunuz ilk yılı 18-21 aya doğru ilerledikçe, muhtemelen sabahları ve akşamın erken saatlerinde kestirip günde yalnızca bir kez uyuyacaklardır. Yeni yürümeye başlayan çocuklar günde 14 saate kadar uykuya ihtiyaç duyarken tipik olarak sadece yaklaşık 10 saat uyurlar.

Yaklaşık 21 ile 36 aylık çocukların çoğu, bir ile üç buçuk saat arasında değişebilen günde bir şekerlemeye ihtiyaç duyar. Genellikle 19:00 ile 21:00 arasında yatarlar ve 06:00 ile 08:00 arasında uyanırlar.

3 ve 6 Yaş Arası Çocuklar Kaç Saat Uyur?

Günde 10-12 saat uyuma ihtiyacı hissederler. Bu yaştaki çocuklar tipik olarak 19:00-21:00 arasında yatar ve daha küçükken yaptıkları gibi sabah 6 ve 8 arasında uyanırlar.

7 ve 12 Yaş Arası Çocuklar Kaç Saat Uyur?

Günde 10-11 saat kadar uyurlar. Bu yaşlarda, sosyal, okul ve aile aktiviteleri ile, yatma zamanları yavaş yavaş geç ve daha geç olur. Ortalama uyku süreleri 9 ile 12 saat arasındadır.

Gece gündüz ritmi

Bebeğinizin uyku ile uyanıklık arasındaki farkı anlaması için, ona davranışlarınızla yardımcı olabilirsiniz. Uyanıksa onu yatağından alıp, kucaklamalı ve onunla oynamalısınız. Böylelikle bebek, yatakla uyku arasında bir bağlantı kuracak, daha sonraki zamanlarda yatağa girdiğinde uyuması kolaylaşacaktır.

Bebeğinizin gece gündüz ritmine alışmasına, düzenini kurmasına yardımcı olmak ve yatma saatini kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var:

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

  • Yatağını loş olan, ama sabahları güneş alan bir odaya alın.
  • Uykudan bir saat önce ona iyi bir banyo yaptırın.
  • Uykudan hemen önce karnını doyurun ve gazını çıkarın.
  • Altını kuru tutan bezleri tercih edin.
  • Yatağında rahat olmasına özen gösterin.
  • Sabahları erken ve hep aynı saatte kaldırın.
  • Öğle uykusuna yatırdığınızda, hava kararmadan önce onu uyandırın.
  • Akşamları aynı saatte yatırmaya özen gösterin.
  • Müzik dinletmeniz ya da kitap okumanız, onun çabuk uyumasına yardımcı olabilir.
  • Gece emzirmesini sessiz bir ortamda ve karanlıkta yapmaya çalışın; böylece bebeğiniz gündüz ile gecenin farkını biraz daha kavrayacaktır.

İyi bir uykunun faydaları

İyi bir uyku bebeğin hem fiziksel, hem de zihinsel gelişimi için oldukça önemlidir. Yeni doğan bebekler günün yaklaşık %70′ini uyuyarak geçirirler. Bu yüksek oran, uykunun bebeğin sağlıklı gelişimindeki önemini açığa çıkarmaktadır. Düzenli ve iyi uyku, bebeğin sağlıklı gelişiminde beslenme kadar önemlidir.

Toplam gece ve gündüz uyku süresi, bebeğin ilerleyen yaşlarında doğumuna oranla hızla azalır. Bu yaşa gelen bebeğin uyku gereksinimi, yetişkinlerde olduğu gibi, kendi yapısına bağlıdır (eşinizin veya arkadaşlarınızın uyku düzeni sizinkinden nasıl farklıysa, bebeğinizin uyku düzeni de diğer bebeklerden farklı olabilir).

Örneğin altı aylık bazı bebekler hala 14-16 saat uykuya gereksinim duyarken, bazı bebekler 13 saatle yetinmektedir.

Aşağıdaki uyku düzeni tablosunda, bebeğinizin ne kadar uykuya ihtiyacı olduğu konusunda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz:

Bebeklerin Uyku Saatleri Nasıl Olmalı?

  • Yeni Doğan Günde 16 ila 18 saat
  • 3 Haftalık Günde 15 ila 18 saat
  • 6 Haftalık Günde 15 ila 16 saat
  • 4 Aylık Günde 9 ila 12 saat ve iki ara uyku (her biri 1 ila 2 saat)
  • 6 Aylık Günde 10 ila 11 saat ve iki ara uyku (her biri 2 ila 3 saat)
  • 9 Aylık Günde 10 ila 12 saat ve iki ara uyku (her biri 1 ila 2 saat)
  • 1 Yaşında Günde 10 ila 11 saat ve iki ara uyku (her biri 1 ila 2 saat)
  • 18 Aylık Günde 10 ila 12 saat ve iki ara uyku (her biri 1 ila 2 saat)
  • 2 Yaşında Günde 11 ila 12 saat ve iki ara uyku(her biri 1 ila 2 saat)

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir