Ramazan iftar yemekleri tarifleri

Ramazan iftar yemekleri tarifleri


Ramazan ayına özel oruçda yemek için Eyüp Kemal Sevinç tarafından hazırlanmış iftar yemeklerinin hazırlanışını anlatmaya çalışacağız sizlere Buyrun;

Yoğurtlu yarma çorbası

(4 Kişilik )

Malzemeler: 120 gr buğday, 400 gr yoğurt, 1 bağ reyhan otu, 5 gr tuz

Malzemeler: 2 yemek kaşığı kırmızı biberli tereyağı.

Hazırlanışı: Buğdayımızı bir gün önceden ıslatıyoruz. Islanmış buğdayı tekrar sudan geçiriyoruz, tencereye aktarıyoruz. Buğdayın üzerini dört parmak geçecek şekilde su ilave ediyoruz. Orta ateşte haşlamaya bırakıyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, çorbanın kıvamına göre yarmanın içindeki suyu çektiriyoruz. Haşlanan buğdayı hiç süzmeden yoğurtla karıştırıyoruz. İçerisine reyhan otu ve tuzu ilave ediyoruz. Çorba kâsesinin içinde kırmızı biber olan tereyağı eşliğinde servis edebilirsiniz.

Şefin notu: Yarmayı haşlarken kullandığımız su miktarı çok önemli. Çünkü haşlama suyu aynı zamanda çorbamızın yoğurdunu açacak kıvamda ayarlamalıyız ki nişastasını kaybetmeden ölçülü olarak hazır hale getirebilelim.

***

Haytalya

(4 Kişilik )

Malzemeler: 2 adet yeşil elma, 8 adet çilek, 2 adet portakal, 2 adet kivi, 100 ml portakal suyu, 60 ml şekerli su, 4 ml gül suyu, 12 gr kavrulmuş pirinç fıstık, 40 gr su muhallebisi.

Hazırlanışı: Meyvelerin kabuklarını soyup ufak küp şeklinde doğruyoruz. Sıkılmış portakal suyunun içerisine su muhallebisini doğruyoruz. Doğranmış meyveleri ve şekerli suyu da ilave edip yavaş bir şekilde kaşık yardımı ile karıştırıp servis edeceğimiz kâselere koyuyoruz. Önceden kavurmuş olduğumuz fıstığımızı serpip, soğuk olarak servis ediyoruz.

İlgili Makaleler

Su muhallebisi malzemeler: 100 ml su, 100 ml süt, 50 gr şeker, 20 gr mısır nişastası

Hazırlanışı: Su, şeker ve sütü bir tencerede kaynatıp içine bir miktar su ile erittiğimiz mısır nişastasını ekleyip kaynatıyoruz. Sertleşen muhallebimizi bir tepsinin içerisine döküp soğuduktan sonra doğruyoruz.

Şefin notu: Şekerli su; 100 ml su ve 50 gr şeker ocakta kaynatılır ve soğutularak yapılır.

***

Arpacık soğan ve mantar soslu piliç but dolması

(4 Kişilik )

Malzemeler: 800 gr piliç but, 80 gr arpacık soğan, 70 gr kültür mantarı, 2 dal rozmari, bir tutam tuz, bir tutam beyaz biber, 60 gr ayçiçek yağı, tavuk suyu,

İç pilav: 400 gr pirinç, 60 gr kuş üzümü, 80 gr iç fıstık, 200 gr kuru soğan, 2 diş sarımsak, 15 gr tarçın, 20 gr yenibahar, 15 gr karabiber,

15 gr kimyon, bir tutam tuz, 200 gr et suyu.

Hazırlanışı: Temizlenip ayıklanmış piliç butumuzu parçalamadan açıyoruz. Tuz ve beyaz biberle tatlandırıyoruz. Pirinçlerimizi en az üç kere soğuk suda yıkıyoruz; yarım saat ılık suda beklettikten sonra süzülmesi için süzgece bırakıyoruz. Bir tencerede, bir miktar yağ ilave ederek, iç fıstıklarımızı, orta ateşte, sararıncaya kadar kavuruyoruz. Yemeklik doğranmış kuru soğanlarımızı da ilave ederek sarımsakla birlikte kavurmaya devam ediyoruz.

Bu arada, kuş üzümlerimizi de ılık suya ıslatmayı unutmuyoruz. Tabiî ki soğanlarımızla birlikte kavrulmuş fıstıkların içine, süzdürülmüş pirinçlerimizi de ilave ederek kavurmaya devam ediyoruz. 5 dakika daha kavurduktan sonra geri kalan malzemelerimizi koyuyoruz. Islattığımız, süzdürdüğümüz kuş üzümlerimizi ve baharatlarımızı da karıştırdıktan sonra, kaynamakta olan tavuk suyumuzu ilave ediyoruz. Pilavımızı, tenceremizin kapağını kapatarak, kısık ateşte, 5 dakika demlemeye bırakıyoruz.

Açılmış piliç butlarımızın içine iç pilavımızdan alabildiği kadar koyarak rulo yapar gibi sarıyoruz. Sarılmış butları tepsiye koyarak 190 C fırında 30 dakika pişiriyoruz.

Bu arada bir tavada bir miktar yağ ilavesiyle arpacık soğanlarımızı soteliyoruz. Ardından slice (dilim halinde) doğranmış mantarlarımızı ve defne yaprağını da ilave ederek bütün malzemeyi soteliyoruz. Malzemenin içine et suyumuzu ilave ediyoruz. Zamanımızı iyi ayarlayarak, sosumuz hazır hale gelmek üzereyken, pişmiş olan tavuklarımızı fırından çıkarıyoruz. Bir servis tabağına, rulo tavuklarımızı dilimler halinde keserek koyuyoruz. Taze Rozamari ile kaynamakta olan arpacık soğanlı mantar sosumuzu üzerine gezdirerek servise hazır hale getiriyoruz.

Şefin notu: Pirinçlerimizi suda bekletmeden önce en az üç kere soğuk suda yıkıyoruz. Bunun sebebi nişastasını kaybetmemesi. Yıkama işlemini sıcak suda bekletmeden önce yapıyoruz ki pirinçlerimizin kırılmasın.

***

Nar ekşili imambayıldı

(4 kişilik)

Malzemeler: 4 patlıcan, 6 adet kuru soğan, 2 adet domates, 100 gr. sızma zeytinyağı,

2 yemek kaşığı toz şeker, 3 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 adet sarı biber,

1 adet kırmızıbiber, 2 dal taze kekik, 2 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı beyaz biber.

Hazırlanışı: Patlıcanlarımızı alacalı soyup istediğimiz küçüklükte kesip dolduracağımız yerinin kesiğini de bıçakla yapıp yağda kızartıyoruz. Diğer yanda söğüşlük doğradığımız soğanımızı orta ateşte pişirmeye başlıyoruz. Soğanımız hafif terleyip öldüğünde dilim dilim doğradığımız sarımsağımızı, salçamızı, nar ekşimizi ve rendelediğimiz domatesimizi ekliyoruz. Soğanlarımız tam pişip suyunu çektikten sonra tuzunu, şekerini, biberini ekleyip tadını kontrol ediyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. İçleri doldurulacak şekilde patlıcanlarımızı açıp soğanımızla dolduruyoruz. İmambayıldılarımızın üzerine sarı kırmızı biberlerimizi de dekor olacak şekilde doğrayıp fırına 160 dereceye verip renk almasını sağlıyoruz. İmambayıldılarımızı fırından alıp soğutuyoruz. Üzerlerine taze kekik dallarıyla süslüyoruz. Tatlı kaşığıyla sızma zeytinyağını üzerinde gezdirip aromasını artırıp servis ediyoruz.

Zaman gazetesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir