Yüzümüz Neden Kırışır

Vucudun diğer bölgeleri bir yana yüzde meydana gelen kırışıklıklar insanı rahatsız eder ve ilerleyen yaşlarda daha belirgin hale gelir.

Bazıları bunu önlemek için çeşitli tedavi yöntemleri uygularlar ama nedenine bakmak gerekiyor bu olayın. Uzmanlara göre açıklamasını yapalım bu olayın.

yuzumuz-neden-kirisirKırışıklıkların suçlusunun cilt olmadığının altını çizen uzmanlar, bunu kemiklere bağlıyor. Çünkü kemikler yaşla birlikte büzüşerek cildin de kırışık ve buruşuk gözükmesine neden oluyor.

Yaptığımız mimikler, güneş ışınları ya da vücudumuzun susuz kalması kırışıklıkların başlıca nedenleri arasındadır. Kozmetik dünyası bu sorunu gidermek için çeşitli çözümler sunuyor ancak öncelikle hangi kırışıklık tipi olduğunuzu bilmeniz gerekiyor.

Mimik kaslarının yıllar boyunca çalışması, cilt üzerindeki kıvrımları belirgin hale getirir. Bu yüzden dinamik çizgiler ortaya çıkıyor. İfade kırışıklıkları genellikle iki kaş arasında, alında, göz ve dudak çevresinde kendini gösterir.

Genellikle 20’li yaşların sonlarında, ciltteki elastin ve kolajen lifleri elastikiyetini kaybetmeye başlar. Yüzümüzdeki 40 adet kas, gün içinde gülmek, kaşları çatmak, yemek yemek veya sigara için yaklaşık 30.000 kez hareket eder. Mimik hareketleri, cildin alt katmanlarında bulunan fibroplastların, dolayısıyla cildin kasılmasına yol açıyor. Mimiklere bağlı olarak, kasılan cilt artık rahatlamıyor ve kırışıklar oluşuyor. Mimik çizgileri önlem alınmazsa derin kırışık haline dönüşebiliyor.

Çocukluk ve ilk gençlikte dikkatimizi çekmeyen çizgiler, kırışıklar belli bir yaştan sonra daha çok gözümüze çarpar. Kırışıklar kimine göre yüze olgun bir ifade verir, kimiyse bunu kabullenmek istemez. Ancak suçu sadece yaşa atmak doğru olmaz. Bazı kadınlarda ilk kırışıklar henüz 20’li yaşlarda görülmeye başlar. Bazılarında ise, 30’larında bile pürüzsüz ve gergin bir cilde sahip olabiliyorlar. Dermatologlar, kırışık oluşumunda üç faktörün etkili olduğuna dikkat çekiyor:

1- Ailesel Hikayeniz: Cildinizde ilk kırışıkların ne zaman ortaya çıkacağı ve ne kadar yoğunlukta olacağını belirleyen başlıca faktör, genetik etkilerinizdir. Yani, annenizde kırışıklar geç yaşta kendini göstermeye başlamışsa, bu sizin şanslı olduğunuzu gösteriyor.

2- Bakım: Doğru ürünleri düzenli olarak uygulayacağınız bakımlar cildinizin pürüzsüz ve gergin kalmasını sağlarken, kırışıkların geç oluşmasına da katkıda bulunuyor.

3- Çevresel Etkenler: Güneş ışınları, kuru hava, sigara tüketimi, alkol kullanımı gibi pek çok çevresel faktör de cildin nasıl yaşlanacağını ve hangi tür kırışıkların oluşacağını belirliyor. Bu arada kozmetik dünyası da boş durmuyor. Kırışıkları gidermek en azından geciktirmek için pek çok seçenek sunuyor. Üstelik her tipine özel ürünler geliştiriyorlar

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir