Zeynel Beksaç Kimdir Biyografisi Hayatı

Zeynel Beksaç Hayatı Zeynel Beksaç Kimdir Biyografisi

21 Şubat 1952 yılında Prizren’de(Kosova) doğdu. Bir şiirinde “mutlu belâm” diye tanımladığı Türkçesi’yle sekiz yıllığı ve liseyi Prizren’de bitirdi. Bir süre hukuk okudu. Daha çocuk yaşlarda yazıya, yazına(edebiyat) olan tutkunluğu gazeteciliğe atılmasına neden oldu. Bir yıl Tan Gazetesi’nde, sekiz ay Priştine Radyosu’nda çalıştıktan sonra, Priştine Televizyonu’na geçti. 1974-1999 yılları arasında söz konusu televizyonda çok sayıda kültür, sanat ve belgesel içerikli programlar hazırlayan Zeynel Beksaç, Kosova’da Türk Dili üzere televizyon yayınlarının gelişip yeni boyutlar kazanmasında damgasını vuran gazetecilerden biridir.

Çok yönlü bir sanatçı olan Beksaç’ın ilk şiiri daha ilköğretimin beşinci sınıfındayken Üsküp’te Birlik Gazetesi’nde yayınlandı. O yıllarda başlayan edebiyat aşısı günümüzde de tüm yoğunluğu ile devam ediyor. Yayınladığı kitaplar:
Gurur Duy Sen XX. Yüzyıl (Tan Yayınları-Priştine 1980) Sevginin Rengini Arıyorsanız ( Sevinç Yayınları – Üsküp 1982) Düşünce Usa Durmadı Daha ( Sesler Yayınları- Üsküp 1984) Kavak Uyur Mu? ( Sevinç Yayınları- Üsküp 1987) Önce Sevgiye Doğar Güneş ( Tan Yayınları- Priştine 1995) Gökkuşağında Salınan Çocuk ( T.C. Kültür Bakanlığı- Ankara 1997)
Vurmazsam Nâmerdim ( 1997’de İstanbul’da kendi yayını olarak gün yüzünü gördü) Mehmetçik Kosova’da ( Raif Kırkul’la birlikte hazırladı- Prizren 2002)
Sevda Eskizleri( Bakü’de Vektor Yayınları’nca Azeri Türkçesiyle yayınlandı-2006) Resim Kültürü 2 (Ders Kitabı) Priştine, 2006 1990 yılında Çetrefil Sevda, 1995 yılında Önce Sevgiye Doğar Güneş adlı kitapları Tan Yayınları arasında yılın kitapları seçilerek “Süreyya Yusuf Ödülü”ne layık görüldüler.

Beksaç, 1987’de İzmir’in Temmuz Dergisi Özel Şiir Ödülü’nü, 1993 yılında Kazakistan Başkenti Alma Ata’da düzenlenen Türkçe’nin Uluslar arası 2. Şöleni’nde Cambıl Şiir Ödülü’nü kazandı. 1998 ve 1999 yıllarında Türkiye Diyanet Vakfı’nca Balkanlar Kırım ve Kıbrıs şairleri arasında düzenlenen şiir yarışmalarında ard arda ikincilik ödüllerine sahip çıktı. 2006 yılında merkezi İzmir’de olan KIBATEK’in(Uluslararası Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu) Uluslararası Türk Dili’ne ve Türk Edebiyatı’na Hizmet Ödülü’nü kazandı. Ayrıca gene 2006 yılında kültür ve sanat alanındaki çok yönlü çalışmaları nedeniyle Azerbaycan’ın “VEKTOR” Uluslararası Bilim Merkezi tarafından kendisine Fahri Doktora unvanı ve Uluslararası Türk
Dünyasına Hizmet Ödülü verildi.

Yarım yüzyılı göğüslemiş, Balkanlarda, Türkçe’nin Rumeli yakasında Türk kültürünün onur kapısı olan Prizren’in Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği’nin Zeynel Beksaç’ın yaşamı ve yaratıcılığında çok özel bir yeri vardır. Daha 14-15 yaşındayken onun kapısından adımladı. Kurucularından biri olduğu Yeşil Turnalar Türk Halk Müziği Kolu’nu sekiz yıl yönetti. Prizren’de söylenen türkülerin Priştine Radyosu repertuarına alınması ve gene Priştine Televizyonu programlarında sunulması doğrultusunda çok büyük katkısı oldu.

Bunun yanı sıra yıllarca ud çaldı, türkü derledi, beste yaptı. Besteleri konser, festival ve düğünlerde çeşit sanatçılar tarafından okundu. İki bestesinin yer aldığı bir 45’lik plak 1979 yılında Belgrad’ta RTB plak evince gün yüzünü gördü. En güzel yıllarını verdiği bu dernekte bir yandan gençlerin bağlamaya heves beslemelerine , bir yandan da edebiyat kolunu yöneterek onlara edebiyat aşılamaya özen gösterdi.

Beksaç, 1971 yılında adı sonradan Esin’e dönüşen Doğru Yol Dergisi’nin ilk yedi sayısını çıkardı. 1986 yılında aynı derneğin Filiz çocuk dergisini hazırladı. 1990 yılında da Tan’ın Çığ Dergisi’ni Prizren’de çıkardı.

1996 yılında Doğru Yol sanatçılarının katılıp Dr. Mehmet A.Özbek yönetiminde Ankara’da Prizren Türküleri 1 adlı kasetin gün yüzü görmesinde büyük emeği geçti.

İlgili Makaleler

1990 ve 1999 yıllarında iki defa derneğin başkan görevinde bulundu. Kosova’da dolayısıyla Balkanlarda Türk müziği, gelenek ve göreneklerini olduğu gibi genelde Türk kültürünün yaşatılmasında eşi benzerine zor rastlanan Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği ile birlikte ister yönetici ister de saz sanatçısı olarak çok sayıda uluslararası düzeyde festivallere katılıp, Rumeli’de Türkçe’nin nöbetine duran bu derneğin daha geniş çevrede tanınması doğrultusunda yürekli çalışmalar içinde yer aldı. Adının şanının savunulması yönünde katıksız desteğini sunmaya günümüzde de devam etmektedir.

Son yıllarda resim çalışmalarına bir ivme kazandıran Beksaç, soyut ve somut içerikli yağlı boya tablolarını Kosova ve Türkiye’de yoğun olarak sergilemekte, resimde de iç dünyasının o renkli, onurlu, ince duygu kilimini kendine özgü tezgâhta dokumaya özen gösteriyor. Kendi deyimiyle, resimlerinde şiirinin renge durduğu anı yakalamaya çalışıyor.. Çizimleri, hazırladığı dergi, kitap kapakları, ayrıca kişisel ve karma sergilerde hep değişik olmaya, Rumeli’deki Türk’ün kimliğini ilericil bir sanat yaklaşımıyla yaşatmayı kutsal bir görev olarak üstlenmiş bulunuyor. Kosova Ressamlar Birliği üyesi olarak Paris, Tokyo, Berlin, Bakü gibi Avrupa ve dünyanın diğer yerlerinde kişisel ve karma sergiler açtı. 2005 yılında Osman Hamdi Bey anısına açılan Resim
Yarışması’nda 5.ödülü 2006 yılında Prizren’de Mehmet Paşa Hamamı’nda “…Daha güzel bir dünya için” Kosova’nın ünlü ressamlarının katıldığı konulu resim yarışmasında 1. ödüle sahip çıktı. Birçok eseri resim yarışmalarında sergilenmeye değer resim olarak seçilmiş, ayrıca uluslar arası düzeydeki bienallerde de eserleri yer almıştır.
Bugün serbest sanatçı olarak şiir, resim çalışmalarını sürdürürken, bir yandan da Kosova Türk Yazarlar Derneği Başkanlık üyesi, Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülü Seçici Kurul Başkanı, KIBATEK(Kıbrıs-Balkanlar-Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu kurucu üyesi, Yeni Dönem Kosova Türk Medyası Şirketi Danışma Kurulu üyesidir. Beksaç, 1999 yılından bu yana Türkçem adı altında Kosova’da yayınlanan biricik çocuk dergisini çıkarmaktadır. Türkçem Dergisi çocuk edebiyatı konusunda hizmeti geçenlere her yıl uluslararası düzeyde yılın ödülü’nü vermektedir. 2005 yılında Kosova Çocuk Kültürü ve Edebiyatı Araştırma Derneği’ni kuran Beksaç, bu yönde de Kosova’daki Türk çocuklarına hizmet sunmaya özen göstermektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir