Zaralı Halil Kimdir? Biyografisi ve Hayatı

Zaralı Halil Kimdir?

Gerçek adı Halil Söyler olan Zaralı Halil, Sivasın Zara ilçesinde 1906 yılında doğdu. Doğumunda bir gariplik vardı çünkü kendisinden büyük ablaları gibi normal bir çocuk değildi. Yaşıtlarına göre zayıf ve kambur idi. Bu sebeple kendisine İnce Halil lakabı da verilmiştir.

Zaralı Halil’in doğumu annesi Gülsüm Hanımı çok sevindirir. Çünkü iki kızdan sonra bir erkek çocuk isteği kabul olmuştur. Her ne kadar biricik oğluna gözü baksa da ecel onu küçük Halil’in elinden alır. Annesi Gülsüm Çataltepe oğlu daha küçük yaşlarda iken hayata gözlerini yumar.

Babası Halil İbrahim Çataltepe, taş işinde çalışırken elini yaralar. Her ne kadar hastanede tedavi görse de ecel onu da küçük Halil’in ellerinden alır.

Kimsesi kalmayan Zaralı Halil yani diğer adıyla Halil Söyler, akrabalarının yardımıyla yaklaşık 14 yaşında yetiştirme yurduna verilir. Hayatında dönüm noktası olacak olan yetiştirme yurdunda 4 yıl kalır ve saz çalmayı öğrenir. Yetiştirme yurdundan ayrıldıktan sonra ünü Sivas’a yayılmaya başlar.

Zaralıların radyodaki türkü programları sırasında defalarca “İşte Halil Emminin türküsü!” diye birbirlerine hatırlatmalarına sebep olan Halil Söyler Zara’nın yetiştirdiği en meşhur şahsiyetlerden birisidir.

Zaralı Halil biyografisi ve hayatı

  • Zaralı Halil kaç yaşında öldü?: 58 yaşında vefat etmiştir.
  • Zaralı Halil doğum tarihi?: 1906 yılında Sivas’ta doğdu.
  • Zaralı Halil alevi mi?: Evet kendisi alevi kökenlidir.
  • Zaralı Halil annesi ve babasının adı ne?: Gülsüm Çataltepe, Halil İbrahim Çataltepe
  • Zaralı Halil aslen nereli?: Sivas
  • Zaralı Halil kaç yılında öldü?: 15 Ocak 1964 yılında Sivas’ta vefat etti.
  • Zaralı Halil eşi kim?: Kamer Hatun
  • Zaralı Halil ne iş yapıyor?: Şair, ozan ve Türk Halk Müziği sanatçısı.

Müzik formasyonunda Sivaslı Hafız Halid, Feryadi Hakkı ve Divrikli Nuri (Üstünses) önemli rol oynarlar. Daha sonra devrinin diğer ünlü isimleri Malatyalı Fahri, Erzincanlı Şerif ve Diyarbakırlı Celal ile meşk eder. Odeon plaklarına okuduğu ilk eser, Celal Güzelses’in “Kara Gözler” adlı hoyratıdır.

Zaralı Halil’in eserlerini radyoda Neriman Altındağ, Nermin Yapar, Zehra Bilir gibi sanatçılar icra etmişlerdir. Zaralı Halil 15 Ocak 1964 yılında vefat etmiş, geride eşi Kamer Hatun ve sekiz çocuğunu bırakmıştır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir