Tülay Bakır Kimdir Biyografisi Hayatı

Tülay Bakır hayatı Tülay Bakır Biyografisi

02.05.1947 yılında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde dünyaya geldi. Aynı yerde ilkokula başladı. Ancak babasının bölgedeki memuriyet süresi sona erince ilk ve ortaokulu babasının yeni tayin olduğu Kastamonu’da tamamladı. Lise tahsilini yine babasının görevi nedeniyle İzmir Kız Lisesi’nde 1966 yılında bitirdi. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ni kazanarak eğitimine İstanbul’da devam etti. 1972 yılında çok iyi bir dereceyle Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Artık öğrencilik bitmiş, memuriyete adım atma zamanı gelmişti. Babası tüm Türkiye’yi dolaşmış, ancak bu serüvenden yorulmuştu. Emekli olarak, baba ocağı Artvin’in Arhavi ilçesine döndü. Prof.Dr.Tülay Bakır da bu değişikliğe ayak uydurarak, Arhavi Merkez Sağlık Ocağı’nda tabip olarak göreve başladı. Fakat buradaki görevi kendini tatmin etmedi.

O, çok sevdiği doktorluğun bilgi ve hizmet yönünden en zirvesine çıkmak istiyordu. Öyle de oldu. Prof.Dr.Tülay BAKIR, günümüzde sadece Türkiye’nin değil, dünyanın çeşitli ülkelerinde tanınan, aranan, özellikle yayınları sürekli izlenen bir bilim insanıdır. İşte bu idealler uğruna 1973 yılında, Türkiye’nin en iyisi kabul edilen Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ihtisaslarına başladı. “İhtisaslar” diyoruz, çünkü Tülay Hoca bu konuma kolay gelmedi. Fizyoloji doktorası, iç hastalıkları uzmanlığı, gastroenteroloji uzmanlığının yanı sıra cerrahi araştırma bölümünde uzun yıllar verilen emek, anestezi bölümündeki çalışmalar, gastroenterolojinin araştırma laboratuarlarının yöneticiliği gibi birçok alanda çalışmaları oldu.

Prof.Dr.Tülay Bakır, Hacettepe Üniversitesi’nde 1983 yılında doçent oldu. Ancak fakültenin çok sevilen öğrencilerinin “Tülay Ablası”, bütün ısrarlara rağmen bazı ailevi nedenlerden dolayı görevinden ayrılıp, Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gitti.

1983-2011 yılları arasında, tam 28 yıl boyunca Karadeniz Bölgesi’nin hemen her yerinde hizmet vermeye çalıştı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Gastroenteroloji bölümünü kurdu. Fizyoloji dersleri verdi. Bölüm Başkanlığı yaptı. Ancak o dönem bazı öğretim üyelerine uygulanan baskılar, Prof. Dr. Tülay Bakır’a da uygulandı. Ama O, bugünkü gibi bildiği ve inandığından asla taviz vermeyen yapısıyla bu haksızlığa direndi. Haklı da çıktı. Profesörlüğü defalarca engellendi.

Ancak dirençli ve yılmayan yapısıyla yoluna bu defa 19 Mayıs Üniversitesi’nde devam etmeye karar verdi. Bu üniversiteyi ve bu şehri çok sevdi. Çevre iller dahil buranın insanlarıyla çok iyi anlaştı. Çalışma grubu ve öğrencileriyle çok iyi uyum sağladı. Tabii ki bu başarıda Karadenizli olmanın ve Karadeniz’i karış karış bilmenin de büyük bir payı vardı.

İlgili Makaleler

Prof.Dr.Tülay Bakır bilim dünyasında dürüstlüğüyle tanınır. Yayınlarında en küçük bir ilave yoktur. Çok sayıda makale ve kongre sunumunda; özellikle mide kanseriyle ilgili makaleleri, tüm dünyanın dikkatini çekmiş ve en çok izlenen yayınlarındandır.

Tülay Hoca’nın bir başka özelliği de, Türkie’de çok sayıda öğrenci, asistan ve öğretim üyesinin yetişmesine ön ayak olmasıdır. Hastası ve öğrencisi için yapmayacağı fedakarlık yoktur. Gittiği her yerde bir şeyler yapma gayreti gösterir, bunu da her zaman başarır.

Çok iyi İngilizce, orta derecede Almanca bilen Prof.Dr.Tülay Bakır evli ve iki çocuk annesidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir