Albert Einstein Kimdir? Hayatı ve Biyografisi

1879 Yılında doğan dünyadaki hemen herkesin tanıdığı ünlü fizikçi Albert Einstein hayatı ve biyografisi bu haberimizde sizlerle.

Okul hayatını tamamlayan herkesin öyle yada böyle bildiği matematik ve fizik dehası Albert Einstein çok enteresan bir hayat hikayesine sahiptir. Sadece projeleri ile değil sözleriyle de o döneme damga vurmuştur.

Doğumundan 1955 yılındaki ölümüne kadar kimsenin aklına gelmeyen ve hayalinin alamayacağı teorileri öne sürmüş bunları da kanıtlamak için çeşitli denemeler yapmıştır. Gördüğüm kadarıyla herkes maddeler halinde kısaca hayatından özet olacak şekilde önemli kesitler istemişler ve bizlerde buna odaklanacağız.

Albert Einstein Kimdir?

Albert Einstein 14 mart 1879 yılında Almanya’nın Ulm şehrinde dünyaya gözlerini açmıştır. Ailesi daha çocukken konuşma zorluğu çektiği için doktor doktor kendisini gezdirmiştir. Anne ve babasının çok kültürlü bir aile olmalarından dolayı çocuklarının eğitimine önem vermiş hep en güzel okullarda okumaları için ellerinden geleni yapmışlardır.

Hastayken babasının kendisine verdiği pusula sayesinde fiziğe merak salmış ve dünyanın en önemli fizikçileri arasına adını altın harflerle yazdırmıştır. Şimdi anlaşılır olması için madde madde Albert Einstein yaşam hikayesi hakkında bilgiler verelim.

Albert Einstein Kimdir?Albert Einstein Hayatı Biyografi

1. 14 Mart 1879 yılında Almanya’da doğdu. Babasının adı Hermann Einstein, annesinin adı ise Pauline Einstein olarak bilinmektedir.

2. 5 Yaşında geldiğinde, Münih’te iyi eğitim verildiğini düşündükleri evlerine de yakın olan Katolik Hristiyan okuluna Albert Einstein’ı yazdırdılar.

3. Annesinin teşvikiyle 6 yaşında keman derslerine başlayan Albert Einstein 14 yaşına kadar bu derslere devam etmiş, iyi derecede keman çalmayı öğrenmiştir.

4. Yaklaşık 9.5 yaşlarında Luitpold Gymnasium okuluna başlayan Albert Einstein, derslerinde ki başarıları ve öğretmenleri ile tartışmaları sayesinde okulda sivrilen bir öğrenci konumuna yükseldi.

5. Evlerine devamlı ziyarete gelen üniversite öğrencisi Max Talmud’ın getirdiği kitaplar sayesinde kendi benliğini bulmaya başladı. Bu kitaplardan kendisinde en çok iz bırakan Immanuel Kant’ın “Saf Aklın Eleştirisi” kitabı ve Öklid’in Elemanlar kitabı idi.

6. 1891 Yılında Pisagor teoreminin tekrar bir ispatını yapmıştır. 16 Yaşına geldiğinde diferansiyel ve integral hesaplamaları ile analitik geometriyi kendi başına öğrenmeyi başardı.

7. 28 Ocak 1896 yılı ile 1901 yılı arasını vatansız olarak geçirdi. Buna sebep ise askere gitmek istemeyip Almanya vatandaşlığından çıkıp İsviçre vatandaşlığı istemesi idi. 1896 Yılında Almanya vatandaşlığından çıkmış fakat İsviçre vatandaşlığına başvurmak için 5 yıl beklemesi onu vatansız bırakmıştı.

8. Üniversite hayatını bitirdikten sonra asistan olarak okulda çalışmalar yapmak istese de hiç bir profesör tarafından sevilmediği için mecburen Bern’de bir patent ofisinde, asistan müfettiş olarak çalışmaya başladı. 1909’da patent ofisindeki işinden ayrılmış ve Zürih Üniversitesinde kuramsal fizik profesörü olmuştur.

9. 1903 Yılında Mileva Maric ile evlenmiş bu evlilikten Hans Albert (d. 1905) ve Eduard (d.1909) adlarında iki oğlu dünyaya gelmiştir. 1919 Yılında teyzesinin kızıyla ilişkisi ailesiyle arasını bozmuş ve karısından boşanmıştır.

10. 1919’da teyzesinin kızı Elsa Loewenthal ile evlenmiştir. Mart 1933 yılında Amerika vatandaşlığını aldı ve ölümüne kadar New Jersey’de yaşadı.

11. 18 Nisan 1955’te, Albert Einstein iç kanama geçirdi. 76 yaşında, Princeton Hastanesi’nde gece saat 01.55’te yaşamını yitirdi.

12. Öldükten sonra ailesi yakılmasını istemiş fakat sadece bedeni yakılmış beyni ise çalınmıştır.

20. yüzyılın en önemli kuramsal fizikçisi olarak nitelenen Albert Einstein, Görecelik kuramını geliştirmiş, kuantum mekaniği, istatistiksel mekanik ve kozmoloji dallarına önemli katkılar sağlamıştır.

Kuramsal fiziğine katkılarından ve fotoelektrik etki olayına getirdiği açıklamadan dolayı 1921 “Nobel Fizik Ödülü”ne layık görülmüştür. (Nobel Ödülü’nün ve Nobel Komitesi’nin o zamanki ilkeleri doğrultusunda, bugün Einstein’ın en önemli katkısı olarak nitelendirilen “Görecelik Kuramı” fazla kuramsal bulunmuş ve ödülde bundan açıkça söz edilmemiştir.)

Albert Einstein Neyi İcat Etti, Buluşları Nelerdir?

Özel görelilik kuramı
Genel görelilik kuramı
Kütle-enerji eşitliği
Fotoelektrik etki (Einstein bu çalışması nedeniyle 1921 yılında Fizik Nobel Ödülünü kazanmıştır.)
Brown hareketi ve istatistiksel fizik
Bose-Einstein istatistiği
Kuantum fiziği ve belirsizlik ilkesi

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir