Düzensiz Adet Görme Nedenleri

Düzensiz adet görme, birçok kadını etkileyen yaygın bir sorundur. Adet döngünüzün 38 günden uzun sürmesi veya her seferinde farklı sürelerde olması durumunda düzensiz adet görme yaşıyor olabilirsiniz. Bu durum, altta yatan birçok nedenden kaynaklanabilir.

Normal Bir Adet Döngüsü Nasıl Olur?

Adet Düzensizliği Nedir?

Normal bir adet döngüsü ortalama 28 gün sürer ve bu süre, bir adet kanamasının ilk gününden diğerinin ilk gününe kadardır. Adet kanaması genellikle 3 ila 7 gün arasında sürer ve ilk günlerde daha fazla olan kanama, zamanla azalarak sona erer. Bu süreç boyunca ortalama 40 mililitre kan kaybedilir. Bazı kadınlarda yumurtlama döneminde lekelenme tarzında bir kanama görülebilir.

Düzensiz Adet Nedenleri

Düzensiz Adet Nedenleri

Kadın sağlığında önemli bir yeri olan adet döngüsü, çeşitli nedenlerle düzensiz hale gelebilir. Aşağıda, adet düzensizliğinin en yaygın nedenlerini detaylı bir şekilde ele alacağız.

1. Hamilelik

Hamilelik, adet döneminizi kaçırmanıza veya lekelenme yaşamanıza neden olur. Bir adet dönemini kaçırırsanız veya adet döneminizde değişiklik fark ederseniz ve eşinizle ilişki yaşadıysanız, evde hamilelik testi yapabilir veya hamile olup olmadığınızı öğrenmek için doktorunuza danışabilirsiniz.

2. Doğum Kontrol Hapı

Hormonal doğum kontrol hapları ve hormon içeren rahim içi cihazlar düzensiz kanamaya neden olabilir. Doğum kontrol hapları adet dönemleri arasında lekelenmeye neden olabilir.

3. Emzirme

Prolaktin, anne sütü üretiminden sorumlu olan bir hormondur. Prolaktin, emzirirken çok hafif dönemlere neden olan veya hiç adet görmeyen üreme hormonlarınızı baskılar. Emzirmeyi bıraktıktan kısa bir süre sonra adetleriniz geri dönmelidir.

4. Perimenopoz

Perimenopoz, menopoza girmeden önceki geçiş aşamasıdır . Genellikle 40’lı yaşlarda başlar, ancak daha erken de olabilir. Adet döngünüzdeki değişikliklerle başlayarak 4 ila 8 yıl süren belirti ve semptomlar yaşayabilirsiniz . Bu süre zarfında dalgalanan östrojen seviyeleri, adet döngülerinizin uzamasına veya kısalmasına neden olabilir.

5. Tiroit Hastalıkları

2015 yılında yapılan bir araştırma, adet düzensizliği olan katılımcıların yüzde 44’ünün de tiroit bozukluğu olduğunu buldu. Hipotiroidizm veya yetersiz tiroid, daha uzun, daha ağır dönemlere ve artan kramplara neden olabilir. Ayrıca yorgunluk, soğuğa karşı hassasiyet ve kilo alma yaşayabilirsiniz. Hipertiroidizmde görülen yüksek tiroid hormon seviyeleri, daha kısa, daha hafif dönemlere neden olabilir.

6. Endometriyozis Hastalığı

Normalde rahmin iç kısmında bulunması gereken dokunun, yumurtalıklarda veya Fallop tüplerinde bulunmasıyla karakterize bir durumdur. Endometriyozis hastaları ağrılı ve çok kanamalı adet dönemi geçirirler. Adet dönemleri arasında kanamaları olabilir.

7. Fazla Kilolu Olmak

Obezitenin adet düzensizliğine neden olduğu bilinmektedir. Araştırmalar, aşırı kilolu olmanın hormon ve insülin seviyelerini etkilediğini ve bunun da adet döngünüzü etkileyebileceğini gösteriyor. Hızlı kilo alımı da adet düzensizliklerine neden olabilir. Kilo alımı ve düzensiz dönemler, PKOS ve hipotiroidizmin yaygın belirtileridir ve doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

8. Aşırı Kilo Kaybı ve Yeme Bozuklukları

Aşırı veya hızlı kilo kaybı, adetinizin durmasına neden olabilir. Yeterli kalori tüketmemek, yumurtlama için gerekli olan hormonların üretimini engelleyebilir. 18,5’ten daha düşük bir vücut kitle indeksine sahipseniz zayıf sayılırsınız. Durmuş dönemlerin yanı sıra yorgunluk, baş ağrısı ve saç dökülmesi yaşayabilirsiniz.

9. Aşırı Egzersiz Yapmak

Ağır ve aşırı egzersiz yapmak da düzensiz adet görmenin sebepleri arasındadır. Bale dansçıları gibi yoğun antrenman ve fiziksel aktivitelere katılan kadın sporcular ve kadınlar, genellikle adet düzenliği sorunu yaşarlar.

10. Stres

Araştırmalar, stresin, beynin döngünüzü düzenleyen hormonları kontrol eden bölümüne geçici olarak müdahale etmesi sonucu adet döngünüzde değişimler olacağını göstermiştir.

11. İlaçlar

Antidepresan ilaçlar gibi daha değişik kullandığınız ilaçlarda düzensiz adet görmenize sebep olabilir.

Adet düzensizliklerinde önemli bir etken de tiroid bezi hormonlarının dengesizliğidir. Bu hormonların eksikliği veya fazlalığı adet düzenini sıklıkla bozar.

Bu nedenler doğrultusunda, adet düzensizliği yaşadığınızda bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemlidir. Doktorunuz, size uygun bir tedavi planı oluşturarak adet düzeninizi kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir