Doğum izni için gerekli evraklar

Doğum izni için gerekli evraklar Ssk doğum izni için gerekli evraklar Doğum evrakları Doğum izni için yapılması gerekenler

Çalışan Anneler İçin: Doğum İzni İçin Gerekli Evraklar

İlk olarak doğru ve yetkili makam belirlenmelidir. İlk öğrenilmesi gereken çalışmakta olduğu işyerinin hangi sigorta müdürlüğüne bağlı olduğudur.
Çalışan anne, hamilelik nedeniyle rutin kontrollerini takip eden şahsi doktorundan 8 haftalık süre ile ilgili bilgiyi edinerek ilgili Sağlık kuruluşundan randevuyu alacaktır.

Çalışan anne adayı kimlik belgesi ve işvereninden aldığı vizite kâğıdı ile Devlet Hastanesine muayene olacak, doğuma yaklaşık 8 haftalık sürenin varlığı Devlet Hastanesi hekimi tarafından da tespit edildiğinde çalışan anne adayına doğum izin belgesi verilecektir. Doğum izin belgesi ile çalışan anne adayı yasal olarak doğum öncesi 8 haftalık yasal iznini kullanmaya hak kazanır.

Doğum izin belgesinin anne adayı tarafından saklanması gerekmektedir zira daha sonra doğum ücreti talebi için bu belgeye ihtiyaç olacaktır.

Çalışan anne adayının ücretli izin bitikten sonra doğum nedeniyle almaya hak kazandığı ücret hukuki olarak geçici iş görmezlik ücretidir. Bu ödeme için müracaat yine çalışan annenin işyerinin bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğü’ne yapılacaktır.

İşyerinin bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğü’ne hangi evraklarla gidilecektir?

Doğum öncesi iznini başladığı tarihli vizite kâğıdı. Bu tarihten geriye doğru son bir yıl içerisindeki 120 prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazançların tek tek dökümünün yapılması zorunludur.

Doğum sonrası izninin başladığı tarihli vizite kâğıdı. Bu tarihten geriye doğru son bir yıl içerisindeki 120 prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazançların tek tek dökümünün yapılması zorunludur.

Doğum sonrası 57. güne ait vizite kağıdı. Bu tarihten geriye doğru son bir yıl içerisindeki 120 prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazançların tek tek dökümünün yapılması zorunludur.

Doğum raporunun aslı.

Doğum öncesi ve doğum sonrası izinlere ait belge. Bu belge doğum iznine ayrıldığınızda size verilen belgedir. (Uygulamada para kağıdı olarak bilinir.)

İlgili Makaleler

Evlilik cüzdanı fotokopisi.

Çalıştığınız son 4 aylık döneme ait bordro fotokopisi.

Doğum izni için gereken evraklar

Çalışan anne adayının doğum öncesi 8 ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere 16 hafta ücretli izin hakkı olduğunu söylemiştik. Burada yasal olarak ilk yapılması gereken, doğum öncesi 8 haftalık periyoda girildiğinin tespit ve ispatıdır.

Çalışan anne adayı ilk önce hangi mercie gidecek?

Çalışan annenin ilk öğrenmesi gereken çalışmakta olduğu işyerinin hangi sigorta müdürlüğüne bağlı olduğudur. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde ilçeler bazında sigorta müdürlükleri sayıca çok olduğundan, anne adayı için bir den fazla kuruma gitmek zorunda kalmak, fiziksel olarak zorlayıcı olacaktır. Ancak, işyerinin bağlı olmadığı müdürlükler hiçbir işlem yapmayacaktır.Bu nedenle ilk olarak doğru ve yetkili mercii tespit etmek önemlidir.

İşyerinin bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğü’ne hangi tarihte gidilecektir?

Çalışan anne adayının, işyerinin bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğünden randevu alacağı tarih tahmini doğum tarihinden 8 hafta öncesidir. Çalışan anne, hamilelik nedeniyle rutin kontrollerini takip eden şahsi doktorundan bu bilgiyi edinerek ilgili kurumdan randevuyu alacaktır.

Sigorta hastanesi bize hangi belgeyi verecek?

Çalışan anne adayı Salık Karnesi ve işverenlikte aldığı vizite kâğıdı ile Sigorta hastanesine muayene olacak, doğuma yaklaşık 8 haftalık sürenin varlığı SSK Hekimi tarafından da tespit edildiğinde çalışan anne adayına doğum izin belgesi verilecektir. Doğum izin belgesi ile çalışan anne adayı yasal olarak doğum öncesi 8 haftalık yasal iznini kullanmaya hak kazanır. Doğum izin belgesinin anne adayı tarafından saklanması gerekmektedir zira daha sonra doğum ücreti talebi için bu belgeye ihtiyaç olacaktır.

Çalışan anne doğum nedeniyle bir ücret almaya hak kazanacak mıdır?

Çalışan anne adayının ücretli izin bitikten sonra doğum nedeniyle almaya hak kazandığı ücret hukuki olarak geçici iş görmezlik ücretidir. Bu ödeme için müracaat yine çalışan annenin işyerinin bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğü’ne yapılacaktır.

İşyerinin bağlı olduğu Sigorta Müdürlüğü’ne hangi evraklarla gidilecektir?

• Doğum öncesi iznini başladığı tarihli vizite kâğıdı. Bu tarihten geriye doğru son bir yıl içerisindeki 120 prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazançların tek tek dökümünün yapılması zorunludur.
• Doğum sonrası izninin başladığı tarihli vizite kâğıdı. Bu tarihten geriye doğru son bir yıl içerisindeki 120 prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazançların tek tek dökümünün yapılması zorunludur.
• Doğum sonrası 57. güne ait vizite kağıdı. Bu tarihten geriye doğru son bir yıl içerisindeki 120 prim ödeme gün sayısı ile prime esas kazançların tek tek dökümünün yapılması zorunludur.
• Doğum raporunun aslı.
• Doğum öncesi ve doğum sonrası izinlere ait belge. Bu belge doğum iznine ayrıldığınızda size verilen belgedir. (Uygulamada para kağıdı olarak bilinir.)
• Evlilik cüzdanı fotokopisi.
• Çalıştığınız son 4 aylık döneme ait bordro fotokopisi.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir