Bebeklerde İshal Neden Olur? İshale Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Bebeklerin en önemli sorunlarından birisi haline gelen ve hemen hemen her annenin baş belası ishal hakkında bilgiler vereceğiz. Bebeklerde ishal ve ateş ondan sonrada tedavisi ile ilgili öğrenmediğiniz bilgi kalmayacak.

Anneler biraz dikkat ile bebeklerde görülen ishale çözüm bulabilir ve ishali kesmek için neler yapmalılar bu yazımızda öğrenebilirler. Ne kadar dikkatli olursak olalım her yeni doğan çocuk ishale bir şekilde yakalanıyor ve çeşitli tedaviler ile bundan kurtulabiliyor.

Bebeklerde İshal

Bebeklerde İshal

İshalin bebeklerde görülme yaş aralığı 0 ve 5 yaşlarıdır. İshal, günlük dışkı sayısının artması ve dışkı kıvamının bozularak yumuşak, sulu bir görünüm alması olarak tanımlanır. Fazla sayıda sulu dışkılama, kıvam bozuk değilse ishal sayılmaz. Özellikle emzirmeyle beslenen küçük süt çocuklarında beslenme şekline göre dışkılama sayısı değişir.

Örneğin yeni doğan döneminde günde 5-6 kez dışkılama, kıvamı normal olmak koşulu ile normal sayılır. Bu sayı geçiş kakası döneminde (3-15. günler arası) günde 8-10’u bulabilir. Ancak bundan sonraki dönemde ilk yaşın sonuna kadar, dışkı sayısı genelde 2-3 tür. Ancak özellikle anne sütü ile beslenen normal bebeklerde günlük dışkı sayısı 7’ye çıkabilir.

Bebeklerde İshal

Bebeklerde İshal Neden Olur?

Ülkemizde enfeksiyonlar, ishallere yol açan nedenlerin başında gelir. Temiz içme ve kullanma suyunun olmaması, hijyenik olmayan koşullar, yemeklerin ve mamaların hazırlanışında temizlik kurallarına dikkat edilmemesi, bebeğe bakan kişilerin hijyen bilgisinden yoksun oluşu enfeksiyöz ishallerin oluşmasını kolaylaştıran sebeplerdir.

Bebeklerde İshale Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Son yıllarda akut ishal tedavisinde değişiklikler olmuştur. Bu değişiklikler, özel durumlar dışında; ilaç tedavisinin terk edilmesi, su ve tuz kayıplarının oral sıvı tedavisi ile karşılanması ve beslenmenin erken boşaltılmasıdır. Bebeklerde anne sütüne aynen devam edilmelidir. Akut ishal vakalarının büyük çoğunluğu 2-7 gün içinde kendiliğinden iyileşme gösterir.

İshalde temel tedavi, neden dikkate alınmaksızın sıvı ve elektrolit kaybının yerine konmasıdır. Antibiyotik genelde etkisiz ve gereksizdir. Dışkıda kan, müküs ve lökosit varlığı veya ishalin 7 günde düzelmemesi durumlarında, dışkı kültürleri ile neden saptanmalı ve gerekiyorsa antibiyotik verilmelidir.

Nedenlere bağlı olarak ishalin tedavisi değişmekle beraber en yaygın ishal tedavisi diyet ile yapılanıdır.

Bazen doktor ilaç önerebilir.

Kesinlikle ishal olan bir bebeğe doktorun onayı olmadan ilaç uygulanmamalıdır, aksi takdirde bebeğin sağlığını tehlikeye atabilirsiniz.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir