Seyit Sertçelik Kimdir Biyografisi Hayatı

Seyit Sertçelik hayatı Seyit Sertçelik Biyografisi

Seyit Sertçelik 1964 yılında Bolu ili Gerede ilçesinde doğdu.

Ankara’nın Altındağ ilçesi Önder mahallesindeki ilk ve orta öğreniminden sonra, Gülveren Lisesinden mezun oldu.

Gençlik yıllarında boş vakitlerinde babasının Ankara Siteler’deki demir doğrama atölyesinde çalıştı.

Lise yıllarında yaz tatillerinde Ankara?da MESA İnşaat şantiyelerinde tünel kalıpçı olarak çalıştı.

Yüksek Öğrenimini Odtü Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde 1990 yılında tamamladı.

1991 yılında Ankara Üniversitesi Tarih Bölümünde Araştırma görevlisi oldu.

1991’de Sovyetler Birliğine bağlı iken Özbekistan Cumhuriyeti Fergana Devlet Üniversitesi’nde misafir Öğretim görevlisi olarak 6 ay görev yaptı.

1993’de Antalyada düzenlenen ilk ‘Türk Dünyası Kurultayı’nda görev aldı.

1994’de Doktora yapmak üzere Ankara üniversitesi tarafından Rusya’nın Sankt Petersburg şehrine gönderilerek, bilimsel çalışmalarını Sankt Petersburg Devlet Üniversitesi Filoloji Fakültesinde sürdürdü.

Doktora yaptığı dönemde Sankt Petersburg’da bulunan Tarihi Tatar Camiinin retorasyonunun yapılmasına öncülük ederek, Diyanet Vakfı ve Sankt Petersburg Müftülüğü arasındaki koordinasyonu sağladı.

İlgili Makaleler

Moskova ve Sankt Petersburg’daki Rus devlet arşivlerine giren ve Ermenice bilen ilk Türk tarihcisi olarak, Ermeni Sorunu üzerine sekiz Rus arşivi ve kütüphanelerinde yıllar süren araştırmalarda bulundu.

2009’da ‘Rus ve Ermeni Kaynakları Işığında Ermeni Sorununun Ortaya Çıkış Süreci 1678-1914’ isimli kitabı Türkçe ve İngilizce olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yayımlandı.

Baskısı tükenmiş ve 2. eli sahaflarda nadir eser olarak aranan bu kitabın yeni baskısı yine T.B.M.M. tarafından şu an tekrar basılmak üzere.

Yine bu kitabın Rusça çeviriside tamamlanmıs olup T.B.M.M tarafından yakın zamanda basılacak.

2009’da Ankara Üniversitesinde Genel Türk Tarihi alanında Profesör oldu.

En önemli çalışmalarından biriside Rusya arşiv belgeleri ve Ermeni kaynaklarını kullanarak yazdığı; 1914-1918 dönemini kapsayan kitabı da yakın bir zamanda baskıya girecektir.

Günümüzdeki Ermenistan Devleti topraklarının Müslüman Türk yurdu olduğunu Ermeni kaynaklarıyla kanıtlayan çalışmaları konuya ayrı bir boyut kazandıracaktır.

Rusça, İngilizce ve Ermenice başta olmak üzere pek çok dil ve Türk lehçelerini (Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Başkurdistan, Tataristan, Kazakistan ve Kırgizistan) bilmektedir.

Ermeni Sorunu, Türk-Rus siyasi ve ekonomik ilişkileri, Rusya’da yaşayan Müslüman ve Türk toplumlar üzerine bilimsel çalışmalar yapmak üzere uzun yıllar eşiyle birlikte yurt dışında bulundu.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir