Ramazan Ayı ve Oruç İle İlgili Ayetler, Hadisler

Mübarek Ramazan ve Oruçla ilgili ayetler, hadisler

Koskoca bir senenin 12 ayı içerisinde en değerlisinin Ramazan ayı olduğunu bütün Müslümanlar bilir. Bu ay bizleri manevi olarak temizleyen, yanlışlarla doğruları birbirinden ayırmamıza sağlayan bir aydır. Ayrıca günahlarımızdan kurtulma, kötü alışkanlıklarımızı terk etme ve sevaplarımızı arttırma adına en önemli aylardan biridir.

Her sene Oruç tutmanın fazileti ayetlerle anlatılır. Oruç tutanlar cennetle müjdelenirken, mazeretinden dolayı oruç tutamayanlara ise bir yoksulu doyurmaları tavsiye edilir. Ramazan ayı ve oruç ile ilgili ayetler, hadisler Türkçe anlamları ile beraber yazımız içerisinde kısaca anlatılmıştır. Bu sayede ayet ve hadislerle hem doğru bilgileri hem doğru bilgileri hemde bu ayı nasıl geçireceğiniz konusunda bilgiler edineceksiniz.

Kuranı Kerim Ramazan ayı ve oruçla ilgili bir çok ayet ile bu ayın önemini vurgulamıştır. Bunun yanında Peygamber Efendimiz (sav) söylediği Hadisi Şeriflerle de bu güne özel olarak vurgu yapmıştır.

Ramazan ve Oruç ile ilgili ayetler

Ramazan ayı içerisinde oruç tutmanın önemi Kuran-ı Kerim tarafından defalarca ifade edilmiştir. Ramazan ve oruçla alakalı bir çok ayet de bunun göstergesidir. İşte bu ayetlerden bazıları;

1. “Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.”

Bakara, 2/183

2. “Oruç, sayılı günlerdedir. Sizden kim hasta, ya da yolculukta olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde tutar. Oruca gücü yetmeyenler ise bir yoksul doyumu fidye verir. Bununla birlikte, gönülden kim bir iyilik yaparsa (mesela fidyeyi fazla verirse) o kendisi için daha hayırlıdır. Eğer bilirseniz oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır.”

Bakara, 2/184)

3. “Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kuran’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.”

Bakara, 2/185

4. “Bunlar, tövbe edenler, ibadet edenler, hamdedenler, oruç tutanlar , rükû’ ve secde edenler, iyiliği emredip kötülükten alıkoyanlar ve Allah’ın koyduğu sınırları hakkıyla koruyanlardır. Müminleri müjdele.”

Tevbe, 9/112

5. “Oruç gecesinde kadınlarınıza yaklaşmak size helâl kılındı. Onlar, size örtüdürler, siz de onlara örtüsünüz. Allah, (Ramazan gecelerinde hanımlarınıza yaklaşarak) kendinize zulmetmekte olduğunuzu bildi de tövbenizi kabul edip sizi affetti. Artık eşlerinize yaklaşın ve Allah’ın sizin için yazıp takdir etmiş olduğu şeyi arayın. Şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar orucu tam tutun. Bununla birlikte siz mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın. Bunlar, Allah’ın koyduğu sınırlardır. Bu sınırlara yaklaşmayın. Allah, kendine karşı gelmekten sakınsınlar diye, ayetlerini insanlara böylece açıklar.”

Bakara, 2/187

Ramazan ayı ve Oruç ile ilgili hadisler

Exit mobile version