Yılmaz Öztuna Kimdir? Biyografisi ve Hayatı

Yılmaz Öztuna kimdir? Sayfamızda, doğum tarihi, nereli olduğu, eserleri, kitapları, Yılmaz Öztuna biyografisi ve hayatı yazılmıştır.

Yılmaz Öztuna, takvimler 20 Eylül 1930 yılını gösterdiğinde İstanbul’da doğmuş 9 Şubat 2012 yılında Ankara’da ölmüş siyasetçi, tarihçi, gazeteci ve yazardır.

Yılmaz Öztuna Kimdir?

İstanbul’da 1930 yılında doğan Yılmaz Öztuna, ilk ve orta öğrenimini yine burada yapmıştır. Liseye giderken aynı anda İstanbul Konservatuarı’na devam etmiştir. Tarihler 1950 yılını gösterdiğinde, 1957 yılına kadar kalacağı Fransa’nın Paris şehrine gitti. Bu süre boyunca Paris’in en ünlü kütüphanelerinde çalışma fırsatı yakaladı.

Paris’te kaldığı bu süre boyunca, Paris Üniversitesi Siyasi Bilimler Akademisinde, Sorbonne’da Fransız Medeniyeti (Civilisation Française) kısmında, Alliance Française’nin yüksek kısmında okudu ve Paris Konservatuarı’na devam etti.

Henüz 13 yaşında iken ilk makalesi yayınlanan Yılmaz Öztuna, 15 yaşına geldiğinde ise ilk kitabı basıldı. İleri görüşlü olmasının yanında, engin bir tarih bilgisine sahipti. Türkçeyi çok iyi kullanmış, eserlerinin hepsinde edebi üsluba dikkat etmiş, geçmiş ve geleceğe atıflar yaparak eserlerini yazmasıyla şöhret kazanmıştır.

1969′da Adalet Partisi’nden Konya Milletvekili olup Ankara’ya yerleşmiştir. Milletvekilliği boyunca devletin çeşitli kademelerinde çalışmıştır. Yılmaz Öztuna’nın aldığı görevler;

1974-1980 arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin resmî ansiklopedisi olup, Millî Eğitim Bakanlığı’nca yayınlanan Türk Ansiklopedisi’nin genel yayın müdürü olarak K harfinden T harfine kadar olan ciltleri yayınladı.

1983 mayısında Milliyetçi Demokrasi Partisi’nin kurucuları arasında bulunarak merkez genel yönetim kuruluna seçildi, sonra istifa etti. 1985′de Faisal Finans Kurumu müşaviri oldu.

Dünyada ilk defa olarak Türk Mûsikîsi Tarihi kürsüsünü kurdu. Kültür Bakanlığı’nın kurucularındandır.

Büyük Türkiye”, “Osmanlı Cihan Devleti”, “Büyük Türk Hakanlığı” gibi son yıllarda çok kullanılan tarihi ve siyasî tabirler hep onun fikirleridir. Ayasofya Hünkâr Mahfilinin ibadete açılması ve Topkapı Sarayı’nda Hırka-i Saadet Dairesi’nde Kur’an okunması siyasî iktidara onun tarafından telkin ve kabul ettirilmiştir.

Türk Kara Kuvvetleri’nin ve Deniz Kuvvetleri’nin evvelce yanlış olarak kutlanan yıldönümlerini düzelterek bugünkü halini almasını sağlamıştır.

Yılmaz Öztuna biyografisi ve hayatı

Yılmaz Öztuna Kitapları ve Eserleri

Exit mobile version