Thomas Edison Kimdir? Kısaca Biyografisi ve Hayatı

Thomas Edison, takvimler 11 Şubat 1847 yılını gösterdiğinde Amerika, Ohio’da doğan, 18 Ekim 1931 yılında ölen, bilim adamı, mucit ve iş adamıdır. Gerçek adıyla Thomas Alva Edison, icatları ile dünyayı değiştiren en büyük bilim adamlarından biridir.

Kendi bulunduğu dönemde, dünya karanlık içerisinde iken ampulü bulmuş ve dünyayı aydınlatan adam olarak tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır. Thomas Edison icatları arasında, ampul, sinema makinesi, karbonlu mikrofon, gramofon ve elektrikli otomobil en önemlileridir. Dünyada en fazla patent alan kişilerden biridir çünkü yaklaşık 1093 adet icat yapmıştır. Bunlardan büyük bir bölümü talep görmeyince fabrikalaşmadan kaybolup gitmiştir. Bu sayfamızda Thomas Edison hayatı kısa olarak ele alınmış ve özet olarak biyografisi yazılmıştır.

Thomas Edison Kimdir?

Amerika Birleşik Devletlerinin Ohio eyaletinde 11 Şubat 1847 yılında doğdu. Kendisi de dahil olmak üzere 7 kardeş arasında en küçük çocuktur. Thomas Edison, Babası Samuel Ogden Edison Jr. iken annesi Nancy Matthews Elliott olarak kayıtlarda yer alır.

İlköğrenimine 7 yaşında iken 1854 yılında taşındıkları yer olan Michigan’daki Port Huron’da başladı. Bu okuldan algılamasının yavaşlığı nedeniyle 4 ay sonra uzaklaştırıldı. Eski bir okul öğretmeni olan annesinin yardımıyla okuma yazma ve matematik öğrendi. Meraklı yapısı nedeniyle çoğu şeyi tek başına okuyarak öğrendiği bir biyografi yazarı tarafından dile getirildi. Teknolojiye olan hayranlığı sayesinde evde kendi başına deneyler yapmaya başladı.

Thomas Edison, yaklaşık 12 yaşlarında işitme kaybı yaşamaya başladı. Bu sıralarda evlerinin kilerinde kurduğu kimya laboratuvarında kendi başına telgraf aleti yapıp ve Mors alfabesini öğrendi. Geçimini ise Port Huron’dan Detroit’e giden trenlerde şeker, gazete ve sebze satışı yaparak sağladı. Bu trenlerin vagonunda gazete basıyor ve bunları satıyordu. Bu onun ilk girişimcilik deneyimi idi. Daha sonraları ise kurduğu bir atölyede yaptığı elektrikli kayıt aletinin patentini satamayınca New York‘a gitti.

Thomas Edison, 1877′de sesi kaydedip yineleyebilen gramofonu geliştirdi. 21 Ekim 1879′da özel yüksek voltajlı elektrik üreteçlerinden elde ettiği akımla çalışan karbon flamanlı elektrik ampulünü icat etti. İki defa evlenip 6 çocuk babası oldu. 18 Ekim 1931 yılında diyabet hastalığından öldü.

Thomas Edison kısaca biyografisi ve hayatı

  • Thomas Edison kaç yaşında öldü?: 84 yaşında vefat etti.
  • Thomas Edison doğum tarihi: 11 Şubat 1847 yılında doğmuştur.
  • Thomas Edison nerelidir?: Amerikalıdır.
  • Thomas Edison nerede doğdu?: Amerika, Ohio, Milan’da doğdu.
  • Thomas Edison ampulü kaç denemede icat etti?: Edison, yaklaşık olarak 999 deney yapmış fakat hiç birisinde başarılı olamamıştır. Bininci denemesinde ise başarılı olup ampulü icat etti.
  • Thomas Edison kaç tane icat yaptı?: Edison yaklaşık 1093 adet icat yapmıştır. Bunlar arasında en önemlileri evlerde kullanılan ampul, sinema makinesi, karbonlu mikrofon, gramofon ve elektrikli otomobildir.
  • Thomas Edison hangi okul mezunu?: Kendi kendine okuyarak eğitimini geliştiren Edison herhangi bir okuldan mezun olmamıştır. Fakat Cooper Union’da bazı kurslar almıştır.
  • Thomas Edison sağır mı?: Küçük yaşlarda geçirdiği kulak enfeksiyonu ve ateşli hastalık Edison’un her iki kulağının da az duymasına sebep olmuştur. İlerleyen yaşlarda ise neredeyse sağır olmuştur.
  • Thomas Edison üniversite okudu mu?: Edison herhangi bir üniversite mezunu değildir. New York şehrinde kurulmuş olan Cooper Union üniversitesinden kurs aldığı bilinmektedir.
  • Thomas Edison eşi kim?: Edison iki defa evlilik yapmış olup ilki Marry Stillwell ve ikincisi de Mina Miller iledir.
  • Thomas Edison’un engeli nedir?: Disleksi hastası ve neredeyse sağır olması engelleri arasındadır.
  • Thomas Edison’un kaç patenti var?: Edison, yaklaşık olarak 1093 icadın patentini almıştır.
  • Thomas Edison ölürken ne dedi?: Edison, ölürken diğer taraf hakkında ipucu verip “Orası çok güzel” demiş ve akabinde ölmüştür.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir