23 Nisan nedir? Neden kutlanır?

23 Nisan nedir? Neden kutlanır? Sayfamızda, Türkiye Cumhuriyetinin anlamı ve önemi çok büyük olan bayramlarından biri olan 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı hakkında kısaca bilgiler vereceğiz.

Hiç zorlanmadan sabah erkenden kalkıp, ya okulunuza yada kutlama yapacağınız stadyuma, salona ailenizle birlikte gidin ve bu mutlu günün tadını çıkarın. Sözü fazla uzatmadan 23 Nisanı niçin kutlanır sorumuzun cevabına bakalım.

23 Nisan nedir?

23 Nisan nedir?

23 Nisan 1920’de Meclis’in açılış günü, bir yıl sonra 23 Nisan Milli Bayramı ilan edildi. Saltanatın kaldırılışı nedeniyle 1935’e kadar ayrı kutlanan Ulusal Egemenlik Bayramı da aynı yıl bu iki bayramla birleştirildi. 1980 sonrasında üç bayramı birleştiren 23 Nisan, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” olarak ilan edildi.

23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Atatürk’ün Türk çocuklarına armağan ettiği bu bayram şenliklerine son yıllarda yabancı ulusların çocukları da katılmaya başlamıştır. Atatürk çocuklara çok değer verir, gezilerinde okullara uğrar, ders dinler, sorular sorardı. «Bugünün küçükleri yarının büyükleridir.» diyen Atatürk, yönetimin bayram süresince öğrencilere bırakılması geleneğini başlattı. 23 Nisan’da yönetim birimleri seçimle gelen kurullar bir süre çocuklara bırakılır. Bu güzel gelenek her yıl yinelenir. Her 23 Nisan’da yurdumuz bir bayram alanı olur. Çocuklar törenlerde konuşmalar yaparlar, şiirler okurlar. Gece fener alayları düzenlenir.

Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bıraktığı bu şanlı bayramın en büyük önemi bu şanlı bayramı yıllarca yaşatma görevini biz çocuklara vermiş olmasıdır.

23 Nisan 1920 TBMM’nin açıldığı ilk gündür. Bu açılışı da her 23 Nisan’ da Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlarız. Bu güzel gelenek her yıl yinelenir. Her 23 Nisan’da yurdumuz bir bayram alanı olur. Çocuklar törenlerde konuşmalar yaparlar, şiirler okurlar. Gece fener alayları düzenlenir. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı egemenliğin ulusta olduğu düşüncesinin kabul edildiği gündür. Çocuk bayramımızdır. Yarının büyükleri olan biz çocukların bayramıdır.

23 Nisan neden kutlanır?

23 Nisan neden kutlanır?

Ülkemizin hemen hemen her yerinde kutlanan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan 23 nisan neden kutlanır kısaca anlatmaya çalışacağız.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, savaş yıllarında öksüz ve yetim kalan çocuklara moral vermek, öksüz ve yetim çocukların sevinmelerini sağlamak için 23 Nisan tarihinde bahar şenliği havasında kutlamalar düzenleyerek bu önemli güne çocuk bayramı ismi vermiştir. Bununla beraber Ulusal Egemenlik bayramı ise Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını sağlayan TBMM’nin açılışını kutlamak için düzenlenen milli bir bayramdır.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının aynı tarihe denk gelmesi dolayısıyla, bayramın adı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak belirlenmiştir.

23 Nisan, Türkiye Cumhuriyeti’nde 23 Nisan 1921’de resmî bayram olarak kabul edilmesinden bu yana, değişik adlarla da olsa resmî törenlerle kutlanmıştır. En yalın haliyle bu törenlerde İstiklâl Marşı okunur ve saygı duruşunda bulunulur.

İlgili Makaleler

Yeni uygulamaya konulan yönetmeliğe göre, önceki yıllarda uygulanan koltuk devri uygulamasına son verildi. Ulusal ve Resmi Bayramlarda Yapılacak Törenler Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocuklara koltuk devretme uygulaması kaldırıldı.

Günümüzde 23 Nisan günlerinde bayram Türkiye Cumhuriyeti devleti erkanının başta Anıtkabir olmak üzere çeşitli Atatürk anıtlarında yaptıkları resmî törenlerle başlamakta, stadyumlarda ilköğretim öğrencilerinin hazırladığı gösterilerin sergilenmesi ve resmî geçit töreniyle devam etmektedir. Akşamları da büyük şehirlerde fener alayı düzenlenir. Resmî törenlerden sonra bayram yeri olarak nitelendirilen çayırlarda güreşler, koşular ve başka çeşit yarışmalar düzenlenir. Çeşitli sivil toplum örgütleri veya kuruluşlar tarafından düzenlenen etkinlikler yer alır. Önceden belirlenmiş öğrenciler kısa bir süreliğine kurumlardaki devlet memurlarının makamlarına oturur, onlarla orada sohbet edilir. Ayrıca 23 Nisan günü Türkiye’de resmî tatil günüdür. İlköğretim öğrencilerine 24 Nisan günü de tatildir.

23 Nisan neden önemlidir?

23 Nisan neden önemlidir?

23 Nisan’ın neden önemli olduğunu kısaca bu yazımızda sevgili kardeşlerimize anlatmaya çalışalım. Bir defa 23 Nisan 1920 yılında TBMM açılmış ve bu zaten başlı başına yetecek bir olay ki demokrasimiz açısından da ülkemize yerleşmesi açısından da önemlidir. Şimdi 23 nisan niçin önemlidir daha derli toplu şekilde açıklamaya çalışalım.

Bağımsızlık Mücadelemizin önemli dönüm noktalarından biri olan Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılış yıl dönümünü hatırlatması açısından 23 Nisanın önemi hepimiz için büyüktür. Bu önemli gün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak, 23 Nisan 1935 yılından itibaren kutlanmaya başlandı, Böylelikle Türkiye Cumhuriyetinin milli bayramı halini aldı.

23 Nisan 1921 yılında TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan Hakimiyet-i Milliye bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 23-30 Nisan’ı Çocuk Haftası ve haftanın ilk gününü de çocuk bayramı ilan ettiği 1929′dan itibaren kutlanmaya başlanan bayramdır. Bu iki bayram 23 Nisan 1935 yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adı altında bir araya getirilmiştir.

23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı ve Türk halkının egemenliğini ilân ettiği tarihtir.

Atatürk, 23 Nisan 1924’te ’23 Nisan’ gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1979’da, yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu millî bayramımıza, ortalama olarak her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir