Yücel Aşkın Biyografisi Hayatı

Yücel Aşkın Hayatı Yücel Aşkın Kimdir Biyografisi

1943 yılında Ankara’da doğdu. Babası Necip Aşkın, annesi ise Emine Nezahat Hanım’dı. Babası Necip Aşkın, zamanının en ünlü müzisyenlerindendi. Usta bir kemancıydı. Cumhuriyet döneminde Ankara’da Klasik Batı Müziğini ve tangoyu tanıtıp, halka sevdirenlerden biriydi. Yücel ismini ona, babasının dostu olan, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel vermişti.

İkokulu İstanbul’da okudu. İlk öğretiminin ardından, Ankara’daki konservatuvara kaydoldu. Babası gibi keman çalmak istiyordu. Ama hocalarının da önerisiyle piyanoyu seçti. ‘Konservatuvar’ı bitirdikten sonra İstanbul’a döndü ve ziraat uzmanı olmaya karar verdi. Ziraat Fakültesi’ne girdi. Zooteknik Bölümü’nü bitirdikten sonra, asistan oldu. 1969’da, üniversitede tanıştığı eşiyle evlendi. Eşi Oya Aşkın da akademisyen.

Doktora tezini ‘Beyaz Yeni Zelanda Tavşanları’ üzerine yazdı. Bu tezi, Türkiye’de, tavşanlarla ilgili doktora düzeyindeki ilk çalışmaydı.
Daha sonra, Almanya üniversitelerinde, ‘üreme biyolojisi’ alanında çalıştı. 1989’da profesör oldu. Akademik kariyerinde, 92 bilimsel araştırma, bildiri, rapor ve kitaba imza attı.

Akademik çalışmaları yanında sanat, kültür, spor ve tarihle de bağını koparmadı. Piyano çalmaya devam etti. Doğa sporlarıyla ilişkisi hep sürdü. Dağcılık, mağaracılık, kampçılık, sualtı sporları, bisiklet ve kanyon geçişlerinde öncü bir isim oldu. Çevre Koruma, Araştırma ve Doğa Sporları Derneği DASK’ın kurucularından biri. Bu arada Mağara Araştırma Derneği’nin de (MAG) başkanlığını yürüttü.

1988’de TRT için Köprüçay Belgeseli’ni çekti. Bunu, Türkiye Mağaraları, Karanlık Boğaza Doğru, Akdağlar, Elmalı’nın Gizi ve Yahyalı’dan Aladağ’a belgeselleri izledi. Bunlar TRT’de yayınlandı. Türkiye Mağaraları belgeseli ise ödül aldı.

1995’ten sonra hayatı Van’da geçti. Aynı yıl içinde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne dekan seçildi. 1999’dan itibaren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü olarak atandı.

Fotoğrafçılık, tarihi eser ve antika koleksiyonculuğuna merak sardı. Rektörlüğü döneminde tarihi eser kaçakçılığı ile yargılandı. Berat etti. Yargıtay, hakkındaki beraat kararını bozdu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir