Miraç Kandili Ne Zaman 2023?

Miraç kandili ne zaman 2023? Sayfamızda, Recep ayının 26. gününe denk gelen Miraç kandili hangi gün ve ne zaman kutlanır gibi sorular cevaplanmıştır.

Müslümanların büyük bir bölümü tarafından Peygamber Efendimizin (s.a.v) Miraca çıkması her sene kutlanır. Recep ayının ikinci kandili olması sebebiyle Miraç kandili oldukça önemlidir. Feyiz ve bereketin coştuğu mübarek gecelerimizden biri de Miraç Gecesidir. Miraç bir yükseliştir, bütün süfli duygulardan, beşeri hislerden ter temiz bir kulluğa, en yüce mertebeye terakki ediştir. Resulullah’ın (a.s.m.) şahsında insanlığın önüne açılmış sınırsız bir terakki ufkudur.

Miraç Kandili Ne Zaman?

Kandil tarihleri yazımızın bu bölümünde 2023 Miraç kandili tarihi hakkında bilgiler vereceğiz. Miraç kandili 2023 yılı için 17 Şubat Cuma gecesi kutlanacak.

  • Miraç kandili Şubat ayının 17/18 günü Cuma/Cumartesi gecesidir.

Hazreti Peygamber (s.a.v.); kendisinden evvel hiç bir Peygambere nasip olmamış ve kendisinden sonra da hiç bir kimseye nasip olmayacak olan bu kutlu Isra ve Miraç seferinden dönüşte ümmetine üç hediye getirmiştir.

  • 1. hediye: Ümmetinden Allâh-ü Teâlâ’ya Şirk (herhangi bir şeyi ortak) koşmayanların affedileceği ve Cennete gireceği müjdesi.
  • 2. hediye: Sûre-i Bakara’nın son ayetleri. “Amenerrasûlü” diye başlayan son iki âyet-i kerime; Bu âyet-i Kerimelerde; Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e, ümmetine takat getirmeyeceği yüklerin yüklenmeyeceği müjdesi veriliyor, afv, mağfiret, rahmet ve düşmanlarına karşı yardım ve zafer verilmesi için dua öğretilmektedir.
  • 3. hediye: Günde beş vakit namaz. Daha önce sabah ve akşam olmak üzere günde iki vakit kılınan namaz ibadeti, bundan böyle günde beş vakit olarak edâ edilmek üzere emredilmiş, beş vakti kılanlara ise, elli vakit sevâbı verileceği müjdelenmiştir.

Ayrıca; Mûsâ aleyhisselâm’ın on emir’ine benzer olarak, Isra Suresinde yer alan “on iki emir” de, o mübarek gecenin ulvî hadisesi Miraç ile gelen İlahî beyanlardır.

Miracın Manevi Hediyeleri

  • Beş vakit farz namaz. İhsan şuuruyla kılınan namazlar, ümmetin miracıdır.
  • “Âmenerrasûlü” diye bilinen ayetler. Bakara Suresi’nin 285 ve 286. ayetleri.
  • Isra Suresi’nin 22-39. ayetlerinde bahsedilen 12 İslâm prensibi.
  • Allah’a hiçbir şeyi ortak koşmadan ölen kimselerin günahlarının affedileceği ve Cennet’e girecekleri müjdesi.
  • İyi amele niyetlenen kişiye -onu yapamasa bile- bir sevap; eğer yaparsa on sevap yazılacağı, fakat kötü amele niyetlenen kişiye -onu yapmadığı müddetçe- hiçbir günahın yazılmayacağı; ancak işlediği zaman da sadece bir günah yazılacağı müjdesi.
  • Bir diğer hediye de, Miraç Gecesi Allah ile karşılıklı selâmlaşma ve sohbetlerinden bazı sözleri getirmiştir ki Et-Tahiyyâtü diye bütün namazlarda teşehhütte okunuyor. Böylece Miraç’ta Allah ve Resulü arasındaki o kutlu konuşma hatırlanıyor.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir