Kadir Gecesinde Hangi Namaz Kılınır

Kadir Gecesinde Kılınan Namaz Hangisi

Biliyorum çok merak ediyorsunuz bu konuyu ve senede bir defa tekrarlandığı için unutanlar da olabiliyor ve tekrar bilgilerini yenilemek istiyorlar. Birde yeni öğrenmek isteyenler olabilir onlar içinde faydalı bir kaynak olacak bu yazımız. Kadir gecesinde hangi namaz kılınır sizlere anlatmaya çalışalım.

Kadir Gecesi kılınacak Namaz

SORU: Kadir Gecesi’nde nasıl namaz kılınır? kılınan 100 rekatlık namaz nasıl kılınır ve Kadir Suresinden sonra zammı sure okunur mu?

Cevap: ”Bu gece gerçekten önemli bir gece ve böyle bir gecede insanlar namazla Allah’a yaklaşmaya çalışırlar. En güzel dua şekillerinden biridir namaz. Namazda bütün dualar birarada yapılır. Kıyamda, rükuda, secde de hep bununla görevli olan melekleri andırır insan. Kadir Gecesinde kılınan 100 rekatlık namaz da bunlardan biridir. Bu namazın birinci rekatında Kadir Suresi, ikinci rekatında İhlas Suresi okunarak iki rekatta bir selam verilir. Yada her iki rekatta da Kadir Suresi okunur ve ondan sonra da bir zammı sure okunarak 100 rekatlık namaz kılınabilir.”

————
Kadir gecesinde neler yapılabilir:

Kadir gecesini, namaz kılarak, Kur’ân-ı Kerim okuyarak, tevbe, istiğfâr ederek ve dua yaparak değerlendirmeli.
Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

Süfyan-ı Sevrî: “Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur’ân okuyup sonra dua etmek daha güzeldir.” (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313) demiştir.

Hz. Aişe validemiz demiştir ki; Rasûlüllah (s.a.s)’e:
“- Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir gecesine rastlarsam nasıl dua edeyim?” diye sordum. Rasûlüllah (s.a.s):
“- Allahümme inneke afüvvün tühıbbü’l-afve fa’fu annî: Allah’ım sen çok affedicisin, affı seversin, beni affet.” diye dua et, buyurdu (Tecrîd-i Sarih Tercemesi, VI, 314).

Bu gecenin öyle bir anı vardır ki o anda yapılan ibadet ve dualar mutlaka makbul olur. Bu önemli anı yakalamak için gecenin bütününü tevbe ve istiğfar ile geçirmek gerekir. Bu da kişinin imanını tazeler. Gecenin bütününü ibadetle geçiremeyenler en azından teravihten sonra bir miktar oturup dua etmelidirler.

Allah Rasûlü: “Kim inanarak ve sırf Allah rızası için Kadir Gecesinde kalkarsa geçmiş günahları bağışlanır” (Buharî, iman, I/I5, Savm NI/23; Müslim, salat, N/175) buyurur. Demek ki, bu geceyi değerlendirmenin birinci şartı kalkmak, yani uyumamaktır.

—–

Hz. Aişe (ra) annemiz Resulullah’ın (asm) şöyle buyurduğunu rivayet eder

Her kim kadir gecesini ihya eder; içinde iki rekât namaz kılar, bu gecede istiğfar ederse, Allah-u Teala kendisini bağışlar. Allah’ın rahmetine dalar, Cebrail (as) kendisini kanatları ile sıvazlar. Cebrail (as) kanatları ile kimi sıvazlarsa o kişi cennete girer.” (İmam Gazali – Kalplerin Keşfi)

Rivayet edildi ki; Her kim kadir gecesinde iki rekât namaz kılar da her bir rekâtında 1 fatiha 7 kere ihlâs okursa selam verdiğinde ise 70 kere

Estağfirullahe ve etübü ileyh (Allah’a tövbe eder ve mağfiret talep ederim)” derse Allah-u Teala kendisini ve anne babasını affetmedikçe yerinden kalkmaz. Allah-u Teala cennete melekler gönderir de onlar onun için ağaçlar dikerler, köşkler yaparlar ve ırmaklar akıtırlar. Kendisi de bunların tümünü görmedikçe dünyadan çıkmaz.” (Gunye, Dürre-tül Vaziin)
Rivayet edildi ki; “Kadir gecesi namazının en azı iki rekât, ortası yüz rekât ve en çoğu da bin rekâttır. 100 rekât kılınacaksa Fatiha’dan sonra bir kere Kadir Suresi, 3 kere ihlâs suresi okunur. İki rekâtta bir selam verilir. Selamdan sonra Resulullah’a (asm) salât-ü selam okunur.” (Şir’at-ül İslam, Ruh-ul Beyan)

Tesbih Namazı

Günahların afvına vesîle olan tesbih namazı 4 rek’atlı bir namazdır. Bu namazı kılabilmek için şu tesbihi ezber bilmek icap eder: Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym

– Tesbih Namazının Kılınışı:

Kalben tesbih namazı kılmaya niyet edilir. Allâhü Ekber” diyerek namaza başlanır.

Yukarıdaki tesbih

Sübhâneke… den sonra 15 kere,
Zamm-ı sureden sonra 10 kere,
Rükûda 10 kere,
Rükûdan doğrulunca 10 kere,
Secdede 10 kere,
Secdeden doğrulunca 10 kere,
İkinci secde de 10 kere,
okunur.

Böylece birinci rek’at kılınmış olur. İkinci rek’ate kalkılınca Fâtiha-i şerîfeden önce yine 15 kere, diğer yerlerde de, tarif edildiği gibi 10′ar kere okunarak 4 rek’at tamamlanır.

Tesbih namazının diğer tarafları aynen diğer namazlarda olduğu gibidir. Fark sadece okunan tesbihlerdir. İkinci rek’atte oturulduğunda, “Et-tehiyyâtü…” den sonra, Allâhümme salli… ve Allâhümme bârik…, üçüncü rek’at için ayağa kalkıldığında da Sübhâneke…okunacaktır.

Ayrıca bu gece 4 dört rekât olan şu namaz da kılınabilir

Birinci rekâtta bir fatiha üç kadir suresi,
İkinci rekâtta bir fatiha üç ihlâs suresi,
Üçüncü rekâtta bir fatiha üç kadir suresi,
Dördüncü rekâtta bir fatiha üç ihlâs suresi okunur.

Namazdan sonra bir defa Allahü ekber Allahü ekber la ilahe illallahü vallahü ekber Allahü ekber ve lillahil hamd” denir. Sonrasında yüz defa inşirah suresi, yüz defa kadir suresi okunur. Yüz defa da Resulullah’ın (asm) Hz. Aişe validemize öğrettiği şu dua yapılır.

اَ للّهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَا عْفُ عَنّىِ

Allahümme inneke afüvvün kerimün tühibbü’l-afve fa’fü anni.
Mümkünse, kandil gecesi olması hasebiyle bir de tesbih namazı kılmalıdır. (Mekasıdu’t Tâlibin)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir