İmsak Nedir? İmsak Vakti Nedir?

İslamın 5 şartından biriside oruç tutmaktır ve bir Müslüman için bu farz kılınmıştır. İşte oruçlarımızı tutmaya başladığımız yani yemeyi içmeyi bıraktığımız zamana imsak vakti denmektedir.

Tuttuğumuz oruçlara gece yediğimiz yemek ile başlarız ve Akşama kadar hiç bir şey yemeden içmeden bu böyle devam eder. Gece yediğimiz yemeği ne zamana kadar yiyebileceğimizi belirleyen imsak vaktidir. Bu kısa açıklamalardan sonra şimdi biraz daha ayrıntı içerecek yazımıza başlayalım.

İmsak Nedir? İmsak Vakti Nedir?

İmsak Nedir?

İnsanların Ramazan ayında öğrenmek için evlerinde mutlaka bulundurdukları imsakiyelerde yazan imsak ne demek açıklamaya çalışalım sizlere. Sözlük anlamına bakıldığı zaman kendini tutmayı, geri durmayı, el çekmeyi ve engellemeyi anlatan imsak dini açıdan bakıldığında ise biraz farklıdır.

Yukarıda yazdığımız sizlere anlamsız gelebilir ama şimdi biraz daha açıklamasını derinleştireceğiz. İmsak, oruca başladığımız zaman ile bizim bildiğimiz anlamda gecenin bittiği saat olarak bilinmektedir. Kısaca oruca başladığımız zamana imsak diyebiliriz.

İmsak vaktiyle alakalı bazı din adamları arasında farklı görüşler olsa da diyanetin belirlediği zaman dilimine uyarak insanlar ibadetlerini gerçekleştirmektedir.

İmsak Vakti Nedir?

İmsak vakti ne zaman başlar diye soranlar için bu yazımız bilgi niteliğinde olacaktır ama öncelikle imsak vakti ne demek açıklayalım. Tan yerinin ağarmasıyla başlayan zamana imsak vakti denmektedir. Takvim yapraklarında imsak vakti olarak gördüğümüz tamda budur. Oruçlu olan kişi işte bu imsak vaktinden itibaren iftar saatine kadar yeme, içme ve cinsi münasebetlerden uzak durmalıdır.

Basit anlatım ile ifade etmek gerekirse imsak vakti orucun başlama saatidir ve bu vakit geldiği anda oruç başlamış demektir.

Ne zaman niyet edilir?

Oruç için niyetin vakti, akşam namazının vakti girmesiyle birlikte başlar. Ramazan, günü belirlenmiş adak ve nafile oruçlarda niyet, öğle namazına 1 saat kalana kadar devam eder. Bunların dışındaki, kefaret, kaza, günü belirlenmemiş adak oruçlarında ise imsak vaktine kadar niyet edilmesi gerekir.

“ALLAH GECEYİ DİNLENME ZAMANI, GÜNEŞ VE AYI DA VAKİTLERİ TAYİN İÇİN BİRER HESAP ÖLÇÜSÜ KILMIŞTIR.” (EN’AM 6/96)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir