Bebek Maması Nasıl Hazırlanır?

Yeni anneler bebek maması hazırlamayı bilmezler bu yüzden bizde sizlere birazcık fikir oluştursun ve bebek maması hazırlamanın püf noktaları hakkında bilginiz olsun diye açıklayalım dedik.

İlk 6 aydan sonra anne sütünden mamalara geçiş yapılır. Her gün bebeğinize klasik mamaları yedirmekten sıkıldıysanız evinizde besleyici güzel bir mamayı kendiniz hazırlayabilirsiniz.

Bebek Maması

Evde Bebek Maması Yapımı

Altıncı aydan önce verilen ek besinlerin az posa bırakan, glütensiz(buğday unsuz) ve püre kıvamında besinler olmasına dikkat edilmelidir. Glüten buğday, yulaf, çavdar ve arpada bulunur, bu tahıllardan hazırlanan unlar, bebek mamalarında kullanılmamalıdır. Nişastanın bir karbonhidrat kaynağı olmak dışında besleyici değeri olmadığı için bebek beslenmesinde yeri yoktur.

İlk 6 ayda anne sütü alamayan bebeklerin beslenmesinde ilk seçenek, inek sütünden yapılmış formül (mama sütü) sütlerin verilmesidir. Mamalarla beslenme en az 6 ay, mümkünse 1 yaşına kadar sürdürülmelidir.

Anne sütü almayan bebeklerde hastalık riski daha yüksek olduğu için besinlerin hazırlanması özel bir titizlik ister. Kullanıldıktan sonra artan mamanın tekrar kullanılmamasına özen gösterilmelidir.

Balkabağı, Yulaf, Pekmez ve Cevizli Bebek Maması Tarifi

MALZEMELER

  • 1 çay kaşığı kadar harnup pekmezi
  • 4 yada 5 parça ceviz
  • 1 parça bal kabağı
  • 1 yada 2 çay bardağı kadar devam sütü
  • 1 yada 2 çay bardağı yulaf

Bebek Maması Nasıl Yapılır?

1 Parça kadar aldığımız bal kabağını güzelce haşlıyoruz ve yukarıda yazdığımız malzemeleri ekledikten sonra robottan geçiriyoruz. Bebeğiniz için vitamin kaynağı bu tarif çok severek yenilecek.

Hiç anne sütü almayan bebeklerde biberon kullanılabilir. Ancak biberonun temizliğine çok dikkat edilmesi gerekir. Biberon deliğinin uygun boyutta olduğu da kontrol edilmelidir. Uygun bir biberon deliği, şişe ters çevrildiğinde önce ip gibi ardından damla damla süt akışına izin vermeli, mamalar kutularında belirtilen ölçülere göre hazırlanmalıdır, bu konuda yapılan hatalar kilo alma sorunlarına ve kanda sodyum yükselmesine neden olabilir.

İlk 6 ayda mamaların hazırlanmasında kaynatılmış, soğutulmuş ılık su kullanılmalıdır. Tekrar tekrar kaynatılan sularda sodyum düzeyinin yükselebileceği unutulmamalıdır.

Biberonla beslenen bebeklerde de beslenme pozisyonu önemlidir. Bebeklere sırtüstü düz yatar pozisyonda biberon vermek, mamanın akciğerlere kaçmasına neden olabileceğinden, hatalıdır. Bebek anne kucağında, yan dik pozisyonda, başı annenin koluyla desteklenir şekilde tutulmalı, giysileri rahat olmalıdır. Emzik şişesinin dikçe tutulması ve lastik memenin sütle dolu olması gerekir. Bu şekilde bebeğin hava yutması önlenir.

İlgili Makaleler

Sütün genellikle vücut ısısında olması önerilirse de soğuk süt vermenin bir sakıncası yoktur. Sütün ısısı el bileğine 1-2 damla süt damlatılarak kontrol edilir. Bir öğünün süresi çocuğa göre 5-30 dakika arasında değişebilir.

Anne sütü alırken de görüldüğü gibi küçük bebekler emerken yorulabilirler ve arada dinlenmeleri gerekir. Ancak bir öğün süresi yine de 30 dakikayı geçmemelidir. Hiçbir zaman çocuğa istediğinden fazlasını vermeye çalışmamalıdır. Öğün sonrasında bebek dik tutularak gazını çıkartmasına yardım edilir.

Altı aydan önce karışık beslenen bebeklerde (mama ya da başka sütlerin anne sütüne ek olarak verildiği durumlarda) biberon kullanımından olabildiğince kaçınılmalıdır. Biberona alışan bebekler, anne memesini emmekte güçlük çekebilirler. Fincan ve kaşığın temizlenmesi de biberona göre çok daha kolaydır, küçük preterm bebeklerin bile fincandan içebildikleri gösterilmiştir.

Bebekleri Fincandan Besleme Yöntemi

Bebek yarı oturur duruma getirilir Fincan, bebeğin dudaklarına yaklaştırılır. Fincan, bebeğin dudaklarına değecek şekilde hafif eğilir. Fincan, bebeğin alt dudağına dayanır ve fincanın kenarları üst dudağın dış yan kısımlarına değdirilir. Bebek uyanık duruma gelir, gözlerini ve dudaklarını açar. Çok küçük bebekler dilleri ile sütleri alırlar. Daha büyük bebekler sütü emer gibi çeker ve bir miktarını da dökerler.

Hiçbir zaman süt bebeğin ağzına dökülmemelidir. Fincan tutularak bebeğin kendisinin alması sağlanmalıdır. Bebek yeterince alınca ağzını kapatır. Bu durumda ne kadar aldığı kayıt edilmelidir. hesaplanan miktarı almamış ise bir sonraki öğünde daha fazla alabilir ya da daha sık beslenmesi gerekebilir.

Anne sütü alamayan ve süt anne bulunamayan bebekler için mama alma imkanı da yoksa, temel besin kaynağı inek sütüdür. Altı aydan küçük bebeklere inek sütü iyice kaynatılarak (sütün ateşte 10 dakika fokurdaması sağlanarak) ve 100 ml inek sütüne 50 ml kaynatılmış su ve 7.5 g (bir buçuk çay kaşığı) şeker katıldıktan sonra verilebilir. Bebeğe bu şekilde hazırlanmış karışımdan günde kilo başına 150 ml verilmesi önerilir. Örneğin 5 kg’lık bir bebek için bu karışımdan 750 ml (500 ml inek sütü + 250 ml su + 7.5 çay kaşığı şeker) hazırlanması gerekir. İnek sütü yerine koyun sütü kullanılıyorsa süt yarı yarıya sulandırılır (50 ml süt + 50 ml su) ve 100 ml’ye 5 g şeker ilave edilerek yukarıdaki anlatıldığı şekilde hazırlanır.

Anne sütü alamayan bebeklere meyveler, sebzeler, unlular gibi ek besinler 6. aydan erken başlanabilir. Ancak genelde 3. aydan önce başlanması önerilmemektedir.

Yapay beslenen bir bebekte aşağıda sayılı bulgular bebeğin katı besinlere geçiş için hazır olduğunu gösterebilir:

* Doğum kilosunun iki katına ulaşmış olmak
* Günde 950 ml’den fazla mama alıyor olmak
* Günde 3 saatten daha sık aralarla beslenmeyi istemek
* Açlığa bağlı sürekli huzursuzluk

Pirinç unuyla yapılmış süt muhallebisi, yoğurt, meyve püresi ve sebze püresi ilk verilecek ek besinlerdir. Besinlerin başlandığı ilk 2 aylık dönemde günde minimum 600 ml formül süt verilmesi uygundur.

Daha Fazla Göster

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir